hirdetes

Hol lehet medvehagymát szedni? Mutatjuk a legjobb medvehagyma lelőhelyeket

VN

A medvehagyma a tavasz igazi sztárja, ami megannyi ételt nemcsak megízesíthet, hanem adhat nekik egy semmihez sem hasonló karaktert, így te is igazi gasztronómiai különlegességekké varázsolhatod az ételeidet a medvehagyma segítségével. Merre lehet medvehagymát találni? Mutatjuk a legjobb medvehagyma lelőhelyeket, és mindent, amit tudnod kell a medvehagyma szüreteléséhez.

Medvehagyma lelőhelyek mecsek

Hol lehet medvehagymát szedni?

Ha tavaszi kirándulásra indulnál, akkor javasoljuk, hogy kösd össze a kellemeset a hasznossal, és indulj el medvehagyma vadászatra! A medvehagyma nemcsak különlegesen finom ízt ad az ételeknek, emiatt pedig egy valóságos gasztronómia kincsnek számít, hanem még számtalan jótékony hatással is bír a szervezetre: segíti az erek, és s bélrendszer működését. A medvehagyma jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben. A medvehagyma leginkább a Mecsekben őshonos, csodaszép vidékeket járhatsz be, miközben keresgéled. Javasoljuk, hogy a hagymaszedésre választott kosaradba egy fényképező masinát is dobj be, mert biztosan fogsz szép helyeket látni a medvehagyma szedő túra közben.

Itt találhatsz rengeteg medvehagymát!

Mint mondtuk, Magyarországon a Mecsek a legnagyobb medvehagyma lelőhely. Főleg ezen a vidéken honos, de máshol is előfordulhat. A rutinos medvehagyma vadászok szerint Pécs közelében az Éger-völgyben és a Száraz-kút-pihenőnél érdemes keresni, de a tévétorony környékén is lehet találni. Ha túl messze lenne ez neked, akkor a Bakonyt ajánljuk, hiszen ott is több helyen megtalálható a medvehagyma, keresgélj a Burok-völgy, Kovácsi hegy-Tátika-Uzsa által határolt területen! Valamint Zala-megyében az Obornak és Bocska közötti erdőben is lehet találni medvehagymát- ez a terület Nagykanizsától van nem olyan messze.

hirdetes

Mit kell tudni a medvehagyma szedésről?

A medvehagyma szedésével kapcsolatban adunk néhány gyakorlatai tanácsot, annak érdekében, hogy teljes magabiztossággal vethessétek bele magatokat a szedés izgalmaiba. Először is fontos tudni megkülönböztetni a medvehagymát a gyöngyvirágtól, nagyon hasonlóak. Ez a cikk segíteni fog benne! Fontos, hogy vigyázz az erdő értékeire, kiemelten a medvehagymára! Semmiképpen se tépd ki gyökerestől, hogy jövőre is teremhessen, és ne is taposd le, még véletlenül sem! A medvehagymákat egyébként kifejezetten a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes. Nagyon fontos, hogy nem lehet végtelen mennyiségben megritkítani az erdőt, a szabadon szedhető medvehagyma mennyisége le van szabályozva!

hirdetes

Mennyi medvehagymát lehet szedni?

A medvehgamát csakis magáncélra lehet szedni, kereskedelmi célra nem, illetve ehhez külön engedélyre van szükség. Naponta és személyenként maximum 2 kilogramm szedhető, aki ennél többet szeretne, esetleg kereskedelmi célra gyűjtene, annak engedélyre van szüksége az illetékes erdőgazdálkodótól! Egyébként is gyorsan barnul, romlik a medvehagyma, tehát két kilogrammnál többre nem is lesz szüksége senkinek. Mit készíts a medvehagymából? Számtalan ételben felhasználhatod, de nekünk ez az isteni medvehagyma pesto a kedvencünk! Sőt rengeteg nemzeti parkban még magáncélra sem szabad szedni, hiszen a tájvédelmi körzetekben és a Natura 2000 védelme alatt álló területeken ez nem engedélyezett, mielőtt indulnátok, erről tájékozódjatok feltétlen! 
 

Ezt az istenien finom medvehagymás pogácsát se hagyjátok ki!   

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bejgli

Bejgli: A 14. század óta ismert Európában, eredetileg Szilézia vidékéről származik. A... Tovább

Dunai cipők

Dunai cipők: Budapest egyik legnagyobb nevezetessége, háborús emlékmű. A Cipők a Duna-parton... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Szórakozás Utazás