hirdetes

Isteni finom: medvehagymás pogácsa

SzSz, ZH

Hagyományos medvehagymás pogácsa recept, egyenesen nagymamáinktól. Itt a medvehagyma szezon, így érdemes kipróbálnunk, ezt az isteni finom pogácsa receptet!

Medvehagymás pogácsa, ahogyan a nagyi készítette

EZEKEN A HELYEKEN INGYEN SZEDHETSZ MEDVEHAGYMÁT!

Ez az isteni finom medvehagymás pogácsa recept nem bonyolult, azonban kicsit időigényes lehet. Emiatt nem érdemes nekiállni, ha csak gyorsan szeretnénk sütni valamit a vendégek számára, vagy otthonra. Viszont mindenképp érdemes rá egyszer időt szánni, hiszen hihetetlenül finom, puha és omlós pogácsa! A medvehagymától pedig igen különleges lesz. Igazi gyerekkort idéző recepet, amelyet nagymamáink is készítettek. 

 

Hozzávalók: 

  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál só
  • 25 dkg margarin
  • 200 g tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 30 g élesztő
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 6 dkg vaj 

Recept

hirdetes

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a tojás, a tejfölt, végül az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk és egy egyenletes, de lágy tésztát kell kapnunk. Az összegyúrást akár kenyérdagasztó gépben is megoldhatjuk, így könnyebb a dolgunk. A tészta összedolgozása után jön a pihentetés. Minimum 30 percig, de jobb akár 1-2 órán keresztül is pihentetni, hogy a tészta egy kicsit összeálljon és megdagadjon. 

hirdetes

Pihentetés után a tésztát kinyútjuk egy nyújtófa segítségével, körülbelül 3 mm vastagságúra. A vajat közben olvasszuk fel, a medvehagymát pedig vágjuk fel apróra. A kinyújtott pogácsa tészta tetejét kenjük meg vajjal, majd szórjuk rá a medvehagymát. Ezután a tésztát össze kell hajtogatunk: a tészta feléig alulról, felülről, majd ugyanígy még egy rétegben. A hajtogatás után ismét egy kis pihentetés jön, körülbelül 30 percet érdemes. Az újabb pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle tetszőleges méretű pogácsákat. Lehet akár pohárral vagy  késsel is összevághatjuk a tésztát kis kockákra. 

Medvehagymás pogácsa

A pogácsákat rakjuk rá sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük le a tetejüket tojással. Ezután 200 fokra előre melegített sütőben alsó-felső funkción 15-20 perc alatt süssük meg. Ha a pogácsákat nagyobb darabra szaggattuk ki, érdemes légkeverésre kapcsolni a sütőt, hogy a belsejük is átsüljön. 

Vendégvárónak, uzsonnára, tízóraira vagy csak úgy tökéletes választás lesz ez az isteni medvehagymás pogácsa. Próbáld ki Te is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pálvölgyi Barlang

Pálvölgyi Barlang A Pál-völgyi-barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangja. Fokozottan... Tovább

Lahner György

Lahner György: Lahner honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A Túróc megyei Necpálon... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!