hirdetes

Figyelem! Óriási bírság ütheti a markod, ha ezeket gyűjtöd az erdőben!

ZH

A kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye a medvehagyma. Szezonja március végétől egész áprilisban tart, így már sokan belekezdtek a medvehagyma betakarításába. Azonban a medvehagyma gyűjtésére vonatkoznak szabályok is, amiket jó ha ismerünk, mielőtt nagy rohanva begyűjtenénk a friss hajtásokat. Amennyiben kereskedelmi céllal gyűjtöd be a medvehagymát, ezeket a szabályokat kell betartanod! Így kell adózni a begyűjtött medvehagyma után.

Medvehagyma szedés szabályai

Medvehagyma szezon – Ezekre kell figyelni szedéskor!


A medvehagyma híres számos egészséges és gyógyhatásáról, azonban a szedésekor figyelmesnek kell lennünk, ugyanis leveleit könnyedén összetéveszthetjük a mérgező gyöngyvirágéval. Legkönnyebben úgy tudjuk őket megkülönböztetni, ha megdörzsöljük a leveleket. A medvehagyma levelének jellegzetes hagyma illata van, míg a gyöngyvirág levele illattalan. Azonban számos más dologra is ügyelnünk kell medvehagyma gyűjtéskor. Amennyiben mindenképpen felkészülten szeretnél elindulni medvehagymát gyűjteni. Cikkünkből megismered a legfontosabb információkat a medvehagyma szedéséről, gyűjtéséről, tárolásáról és kereskedéséről. A következő dolgokra érdemes odafigyelned, ha nem szeretnél gigabírsággal hazamenni a medvehagyma begyűjtésről.

hirdetes

Szigorú szabályozás a medvehagyma szedésre


A legfontosabb szabály, amit be kell tartanunk az az, hogy saját felhasználásra csak két kilogrammig szedhetünk medvehagymát az állami erdőkben azonban, ha kereskedelmi céllal szeretnénk medvehagymát gyűjteni, ahhoz meg kell szereznünk az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának az engedélyét. Az erdők besorolásáról a hatóság interaktív erdőtérképéről lehet tájékozódni.
A saját célra történő begyűjtés tehát egy bizonyos mennyiségig megengedett, viszont arra mindenképp figyelnünk kell, hogy ha így gyűjtjük be a medvehagymát azt nem értékesíthetjük, ugyanis a kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtésre teljesen más szabályok vonatkoznak!

hirdetes


A természetben fellelhető gyógynövényeket és gyümölcsöket többen begyűjtik és felvásárlóknak eladják. Ezek közé a legnépszerűbb növények közé tartozik a medvehagyma, a csipkebogyó vagy a levendula, de sokan szedik kereskedelmi céllal a bodzát és a gyógyhatású csalánt is. Ezek után a termények után azonban adóznunk igaz, ha magánszemélyként szeretnénk értékesíteni, akkor 2016 óta már kevesebbet, mint korábban.

Nézd meg a következő oldalon, hogy milyen kötelezettségekkel jár a szabadon szedhető termények értékesítése esetében!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Keleti Pályaudvar

Keleti Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

Fuchs Jenő

Fuchs Jenő: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Fuchs Jenő az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország