hirdetes

Figyelem! Óriási bírság ütheti a markod, ha ezeket gyűjtöd az erdőben!

ZH
Medvehagyma szedés szabályai

Adózás a szabadon szedhető termények értékesítése után


Abban az esetben, ha nem magáncélra szeretnénk medvehagymát vagy más szabadon szedhető terményt begyűjteni, akkor előzetes hozzájárulásra van szükségünk az állami erdő esetében a területet kezelő erdésztől vagy magánterületű erdő esetében a tulajdonostól. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz eladáskor fel kell tüntetnünk a címkén a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.


Amennyiben felvásárlónak értékesítjük az összegyűjtött medvehagymánkat, abban az esetben az értékesítésből származó bevétel 25 %-a minősül jövedelemnek, amiből a felvásárló fogja megállapítani és levonni az adót. A magánszemélyt sem a jövedelmével kapcsolatos adminisztráció sem más adókötelezettség nem terheli a vadon gyűjthető termények értékesítése után, tehát nincs adóbevallási kötelezettsége. A felvásárlónak azonban két példányos vételi jegyet kell előállítania, amelyen fel kell tüntetnie az értékesítő adatait.

hirdetes


Tehát ha van 10000 Ft bevételem a medvehagyma eladásból, abból a jövedelem a bevétel 25%-a, azaz 2500 Ft. Az adókulcs 15%, ami 375 Ft. A magánszemélynek kifizetett összeg 9625 Forint lesz, és a gyűjtőnek nem kell bevallást készítenie.

Kerüld el a bírságot a szabályok betartásával!

hirdetes


Tehát ha értékesítési céllal szedünk medvehagymát az engedélyhez kötött és adóköteles. Amennyiben ezeket elmulasztjuk komoly szankciókat vonnak maguk után. Mulasztás esetén maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki a magánszemélyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amin felül a magánszemélynek kötelessége megfizetni még az elmaradt adót és továbbá az esetlegesen felmerülő késedelmi díjakat is.


Az elmaradt adózón kívül az is büntethető, az is büntethető ha engedély nélkül gyűjtünk medvehagymát árusítás céljából. Így ha egy kis kereset kiegészítésként szeretnénk medvehagymát begyűjteni és értékesíteni, mindenképp tartsuk be ezeket a szabályokat, hogy elkerüljük a magas összegű bírságot!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna

A Duna az európai kontinens 2. leghosszabb folyó. Németországban ered és Romániában, a... Tovább

Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József: Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész, a 19. század egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország