hirdetes

Lezárul egy korszak: 174 év után megszűnik a távirat

VN

A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást. Egy korszak lezárul ezzel. De nézzünk is néhány fontos dolgot, fordulópontot a távirattal kapcsolatban, meg egyáltalán azt, hogy mi is az a távirat.

megszűnik a távirat Magyarországon

Megszűnik a távirat

Amikor a régi holmik között matatok otthon, mindig találok egy-két igazán nagy kincset. Emlékszem nem is olyan régen találtam néhány dísztáviratot is, és mennyire-mennyire szerettem volna én is kapni egy ilyet. Micsoda retro gondoltam magamban, micsoda élmény lenne kapni egy ilyet. Szomorún értesültem róla, hogy valószínűleg már sosem fogok, hacsak valamelyik ismerősömnek nem jut eszébe egy ilyennel felköszönteni az utolsó pillanatban névnapom alkalmából, vagy csak úgy egy online üzenet helyett…

A hónap végén megszűnik a távirat

Ugyanis a hónap végén megszűnik a távirat, mégpedig azért, mert a modern technológia gyakorlatilag kiszorította. Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző.

hirdetes

2020-ban 23 ezer volt a feladott táviratok száma. A levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is: a feladó ebben a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett, ilyet szerettem volna én is….

hirdetes

A távirat 174 éves története

Az első táviratot hazánkban 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A táviratnak a maga korában óriási jelentősége volt az információtovábbításban, ez előbb a telefon széleskörű elterjedésével, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan csökkent.

A világ első távirata

A világ első táviratának olyan hatalmas jelentősége volt, hogy gyakorlatilag eldöntötte az első világháború kimenetelét. 1917 elején a németek táviratban üzenték meg Mexikónak, hogy korlátlan tengeralattjáró-háborút indítanak az Amerikából Európába tartó hadianyag és nyersanyag utánpótlás elpusztítására. De az angolok elfogták ezt a kódolt üzenetet, megfejtették, az USA beszállt a háborúba, és ez el is döntötte a világháború sorsát.
 

Hogyan működik a távirat, és miért szűnik meg egészen pontosan? Lapozz és mutatjuk!

Forrás: Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres csepp

Béres csepp: Hungarikum. Az egyik, ha nem a leginkább gyógyító hatású magyar készítmény.... Tovább

Őrség

  Őrség: az Őrség Magyarország legnyugatibb vidéke. Nagyobb részt hozzánk, kisebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!