hirdetes

Lezárul egy korszak: 174 év után megszűnik a távirat

VN
megszűnik a távirat Magyarországon

Hogyan működött a távirat?

A táviratot a feladástól számított akár 6 („sürgős” különszolgáltatással 4) órán belül eljuttatjuk a címzetthez, akár hétvégi napokon is. Régebben szavanként kellett fizetni, most viszont oldalanként. Az első oldal 3650 forintba került, ami egy kicsivel magasabb tarifa, mint egy SMS vagy egy email, még akkor is, ha az előfizetés árát is belekalkuláljuk.

Mit jelent a távirat-frász?

A távirat azonban az esetek döntő többségében rossz hírt hozott. Ezért kialakult egy úgynevezett távirat-frász: a postás csenget, közli, hogy táviratot hozott, és itt kell aláírni. Most megszűnik ez is. Hogyan működött? Az üzenetet elküldték a címzetthez legközelebbi postahivatalba, szikra-távírón, később telefonon, majd manapság elektromos úton, akár éjszaka is, majd kinyomtatták, borítékba tették és egy futár, vagy postás ezt kiszállította. 

hirdetes

Miért szűnik meg a távirat?

„Gyermek születése, tanulmányok befejezése, esküvő, kitüntetés, kinevezés vagy gyászhír? Ne érje be egy SMS-sel, Facebook vagy Instagram reakcióval! Küldjön személyesebb, igényesebb üzenetet.” - olvasható a Magyar Posta táviratot népszerűsítő oldalán, ami gyakorlatilag mindent el is árul nekünk arról, hogy miért is szűnik mega a távirat.

hirdetes

Számos országban szüntették meg a táviratot

A távirat kivezetése egyébként nem példa nélküli, számos európai országban - például Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában - is megszűnt a szolgáltatás. A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedik, hiszen a vállalat vezetésének célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat.
 

Forrás: Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Már előbb is létrejött... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!