hirdetes

A Balatonon túl is van élet – Magyar tavak, amiket érdemes meglátogatni nyáron!

Sz.F.
A Balatonon túl is van élet – Magyar tavak, amiket érdemes meglátogatni nyáron!

Deseda-tó

(Kép forrása: Civertan – Wikipédia)

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda. A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 8 km hosszúságban, 1974-ben. 

A tó a kaposváriak kedvelt pihenő- és üdülőhelye, nyáron strand és elektromos kirándulóhajó, télen korcsolyapálya is üzemel itt. Erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek is egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüred Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye.

hirdetes

A Desedát teljes egészében körbeveszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is. A frissen megépült kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebiciklizhető aszfaltozott kerékpárúton. A tó nyugati oldalán épült kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a tóra és a környező erdőkre. Megfelelő időjárás esetén elektromos kirándulóhajó is járja a Deseda vizét. 

A tóba nyúló legnagyobb félszigeten, a 67-es úttól északra 1978-ban arborétumot alakítottak ki, amely 2001 óta egy hídon keresztül megközelítve látogatható (ingyenesen). 

hirdetes
2014-ben nyílt meg a toponári parton a Fekete István látogatóközpont, 2015 tavaszán pedig a tó északi részén kalanderdőt alakítottak ki, ahol tanösvények, játszóterek, 2017 ősze óta pedig egy kisebb „lombkoronasétány” is várja a látogatókat. A kalanderdő minden létesítménye ingyenesen látogatható (a Fekete István látogatóközpont nem tartozik ide). 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kései szegfű

Kései szegfű: nemzeti értékünknek számít, melyet szigorúan tilos leszedni vagy letaposni. A... Tovább

Fővárosi Nagycirkusz

Fővárosi Nagycirkusz: Budapest XIV. kerületében a Városligetben, a Széchenyi fürdővel... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!