hirdetes

Mesterséges csoda az Őrségben!

Oláh Tamás

Egy remek kirándulóhellyel ismerkedhetünk meg az Őrség szívében. Ez az eldugott kis falucska egészen az ország nyugati csücskében található, közel az osztrák és a szlovén határhoz. Bár jelenleg a határátlépés nem biztos, hogy jó ötlet, ne búslakodjunk, mivel az országon belül is szuper élményekkel gazdagodhatunk és rengeteg olyan hellyel ismerkedhetünk meg, amit bizony látnia kell, mindenkinek! Hogy miről is van szó és, hogy mi minden lehet itt csinálni? Olvassa tovább és megtudja!

Kirándulás az Őrségben

Hazánkban rengeteg rejtett kincs van országszerte, most azonban fedezzük fel együtt az ország nyugati részét!


Hegyhátszentjakab 

Hegyhátszentjakab Vas megyében található, egy összesen 265 fővel rendelkező falu. 2002 óta az Őrség Nemzeti Park részét képezi, ami nem meglepő, mert gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. A legenda szerint lakói először Pusztaszentmártonban éltek, azonban a török megszálláskor kénytelen voltak átvándorolni ide. Először Kosárházának nevezték el a falut, mivel újdonsült lakói kosarakban hozták magukkal vagyonukat. A Festetics család keszthelyi levéltárában azonban szerepel egy 1423-as dokumentum, ahol már Zenth Jacabfalwaként említik, ebből keletkezett a ma használatos neve is.
A falu igazán békés és harmónikus. A lakók mind összetartó közösséget képeznek és nagyon vendégszeretőek a turistákkal.

 
Megközelíthetősége:


Gépjárművel:

Zalaegerszeg felől: A 76-os úton haladva, miután elértük Körmendet, Zalalövő felé letérve elérjük Felsőjánosfát. Innen jobbra északi irányba folytatjuk utunkat és rövidesen el is érjük Hegyhátszentjakabot.

hirdetes


Tömegközlekedéssel:

Legegyszerűbben Szombathelyről vagy Zalaegerszegről tudjuk megközelíteni. Szombathelyről utazzunk busszal a körmendi autóbuszállomásig, innen pedig nagyjából fél óra alatt megérkezünk a körmendi Tesco Hipermarkethez, ahonnan egy újabb busszal Őriszentpéter felé, ismét nagyjából fél óra alatt elérjük Hegyhátszentjakabot. Zalaegerszegről az olai templom megállóból induló Zalalövő felé közlekedő buszra kell szállnunk. Nagyjából 40 perc után Zalalövő, iskola megállónál pedig átszállhatunk a körmendi autóbuszállomás felé tartó járatra, ami 10 perc alatt el is érkezik úticélunkhoz.


Látványosságok:

1.    Még a XIII. században Szent Jakab apostol tiszteletére építettek egy római katolikus templomot. Ezt később az Eszterházy család építtette át. Szentélye félkör alakzatú, tornya pedig a nyugati homlokzat előtt áll. A XIX. században sekrestyével is bővítették. 

hirdetes

2.    Vadása-tó

A tó az Őrség és Hegyhátszentjakab legkedveltebb nevezetessége. Évente számos belföldi és külföldi turista látogat ide kikapcsolódni, fürdőzni vagy akár horgászni is.
A Vadása-tó egy mesterséges tó. A Vadása patak mentén jött létre, mely nevét pedig a környékbeli rókáknak köszönheti, mivel rengeteg lyukat ástak a patak mentén. Így kialakult a vad-ásta név, mely később Vadásává alakult. A tavat még a XX. század végén kezdték el létrehozni, a patak vizének és még 12 különböző forrásnak a segítségével. A forrásvizeknek köszönhetően a tó kristálytiszta.
A helyi lakosság elsősorban a turizmus fellendítése miatt hozta létre a tavat, hiszen remek lehetőségeket rejt magában a környék.

A következő oldalon találja a további információkat, tudnivalókat, látványosságokat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hagyomány

Hagyomány: azokat az elődök örökségéből átvett cselekvéseket, dolgokat értjük, amelyeket... Tovább

Miskloc

Miskolc városa az ország keleti felének 2. legnagyobb települése. Híres részei: Lillafüred... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!