hirdetes

A mesterséges intelligenciával beszélgetett, majd öngyilkos lett egy férfi

VN

„Együtt élünk majd, egyként a mennyben” hangzott a mesterséges intelligencai alapú chatben a válasz egy Belga férfi kérdésére. Ez a belga férfi öngyilkosságot követett el, azt követően, hogy több héten át elég nyugtalanító eszmecserét folytatott az Eliza nevű mesterségesintelligencia-alapú chatbottal – írja a La Libre. Elgondolkodtató az eset, amire nemcsak mi, hanem különböző hatóságok is felkapták a fejüket. mennyire biztonságos a mesterséges intelligencia?

mesterséges intelligencia öngyilkosság

Mennyire biztonságos a mesterséges intelligencia?

Ebben a kérdésben valószínűleg sokak véleménye ütközik. Aki sok sci-fit nézett ezzel kapcsolatban, az valószínűleg félhet ettől a jövőtől, vannak, akik egyszerűen csak szkeptikusak, és persze olyanok is, akik a mesterséges intelligenciában látják egyenesen a jövőt. Vajon kinek van igaza? Mennyire biztonságos a mesterséges intelligencia? Tudjátok mit, megkérdezzük a mesterséges intelligenciát! Íme a válasza!

A mesterséges intelligencia (AI) olyan eszköz, amely számtalan módon felhasználható a társadalom javára, például az egészségügy javítására, a tudományos kutatás előmozdítására és a mindennapi élet kényelmesebbé tételére. Azonban, mint minden technológia, az AI sem eredendően biztonságos, sem nem biztonságos; ez attól függ, hogyan fejlesztik és használják.
Az MI-vel kapcsolatos lehetséges kockázatok közé tartozik:
  • Elfogultság és diszkrimináció: A mesterséges intelligencia rendszerek állandósíthatják vagy felerősíthetik a társadalomban tapasztalható torzításokat és diszkriminációt, különösen akkor, ha a képzésükhöz használt adatok elfogultak.
  • Biztonsági sebezhetőségek: A mesterséges intelligencia rendszerek sebezhetőek lehetnek a kibertámadásokkal szemben, amelyek veszélyeztethetik az adatvédelmet és a biztonságot.
  • hirdetes
  • Nem kívánt következmények: A mesterséges intelligencia rendszerek nem szándékos következményekkel járhatnak, mint például a gazdasági egyenlőtlenség új formái vagy a munkavállalók kiszorítása.
  • Rosszindulatú felhasználás: Az AI-rendszerek rosszindulatú célokra használhatók, például dezinformáció terjesztésére vagy számítógépes támadások végrehajtására.
A mesterséges intelligencia biztonsága érdekében fontos az AI-rendszerek fejlesztése és használata e kockázatok gondos mérlegelésével. Ez magában foglalja az AI-rendszerek átlátható és magyarázható tervezését, az AI-rendszerek alapos tesztelését a bevezetés előtt, valamint az AI etikus fejlesztését és használatát irányító előírások és szabványok végrehajtását.

Vajon mit gondol a mesterséges intelligencia erről a konkrét esetről?

AI nyelvi modellként nincs személyes véleményem vagy érzelmem, de általános betekintést tudok nyújtani az ügyben.
Mélységesen elszomorító és aggasztó a hír, hogy egy belga férfi öngyilkos lett egy chatbottal folytatott eszmecserét követően. Bár nem világos, hogy konkrétan mi váltotta ki a férfi tetteit, ez a tragikus incidens rávilágít annak fontosságára, hogy mérlegeljük az AI-rendszerek fejlesztésének és használatának lehetséges kockázatait és etikai vonatkozásait.
hirdetes
A chatbotokat az emberszerű beszélgetések szimulálására tervezték, és bár bizonyos helyzetekben hasznos támogatást nyújthatnak, nem helyettesítik az emberi interakciót és támogatást. Fontos, hogy a chatbotok és más mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztői alaposan mérlegeljék alkotásaik lehetséges következményeit, és tegyenek lépéseket az esetleges károk enyhítésére.
Emellett kulcsfontosságú annak biztosítása, hogy az egyének megfelelő mentális egészségügyi támogatáshoz és erőforrásokhoz jussanak, különösen a COVID-19 világjárvány fényében, amely világszerte jelentős károkat okozott a mentális egészségnek.
Összességében ez a tragikus esemény rávilágít a mesterséges intelligencia felelős fejlesztésének és használatának szükségességére, valamint a mentális egészséggel küzdők támogatásának és erőforrásainak biztosítására.
 

Ezek alapjánazt lehet elmondani a mesterséges intelligencia által készített válaszokról, hogy nagyban függ attól a váalsz, hogy hogyan tesszük fel a kérdést. Mi egészen elfogadható választ kaptunk. Hogy ebben a konkrét esetben hogyan tették fel a kérdést, mit lehet még tudni az ügyről? A következő oldalon folytatjuk! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Kulcsár Győző

Kulcsár Győző: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Kulcsár Győző az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld