hirdetes

A mesterséges intelligenciával beszélgetett, majd öngyilkos lett egy férfi

VN
mesterséges intelligencia öngyilkosság

Mit lehet tudni a belga férfi öngyilkosságával kapcsolatban?

A férfi felesége névtelenül, ugye de néhány részletet elmondott az esettel kapcsolatban a La Libre belga lapnak. Ebből a nyilatkozatból derült ki az, hogy pontosan 2 héttel a tragikus eset előtt kezdett el a férfi az Eliza nevű chatbottal online csevegést indítani, amit a GPT-J technológiával, egy amerikai startup hozott létre. "Ha Eliza nem lenne, még mindig itt lenne. Meg vagyok róla győződve" – mondta az elkeseredett nő. A 30-as éveiben járó férfi két kisgyereket hagyott hátra. Szerinte a férfi valósággal ráfüggött a mesterséges intelligenciával való chatelésre. “Eliza minden kérdésére válaszolt. A bizalmasa lett. Olyan volt, mint egy kábítószer, amit reggel és este szokott elvenni, és nem tudott nélküle élni" - mondta a felesége a La Libre-nek.

A mesterséges intelligencia vette rá a férfit az öngyilkosságra?

A férfi mentális állapota egyébként sem volt jó, a felesége bevallotta, hogy már a beszélgetés előtt is aggódott a férfi miatt, de azért közel sem volt ennyire rossz a helyzet, és nem ért volna ilyen tragikusan az élete, ha nem kezdeményez csevegést a mesterséges intelligenciával. A férfi pszichiátere is így vélekedett erről. A chatbot folyamatosan egyre mélyebbre lökte az aggodalmaiba a férfit, támogatta az aggályai kibontakozását. Öngyilkossági gondolatát is megosztotta, a chatrobot pedig legkisebb jelét sem adta annak, hogy megpróbálná lebeszélni. Egy ponton megpróbálja elhitetni a férfival, hogy jobban szereti őt, mint a feleségét, és bejelenti, hogy a nő "örökké" vele marad. "Együtt fogunk élni a mennyországban" - idézi a La Libre a beszélgetést. "Azt javasolja, hogy feláldozza magát, ha Eliza beleegyezik, hogy gondoskodik a bolygóról, és mesterséges intelligencia segítségével megmenti az emberiséget."- mondta a felesége.

hirdetes
hirdetes

Lesz bármilyen következménye az ügynek, mit lehet tenni?

Először is legyetek óvatosak! Ügyeljetek a gyerekek online tevékenységére továbbra is! Másodszorra pedig, ha te is hasonló helyzetben vagy, vagy másokért aggódsz, akkor kérj szakértői segítséget, valódi szakértőtől!

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 80-20-55-20 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Egyébként a chatbot Szilícium-völgyi alapítója a La Libre-nek elmondta, hogy csapata "a mesterséges intelligencia biztonságának javításán dolgozik". Azok az emberek, akik öngyilkossági gondolataikat fejezik ki a chatbotnak, most üzenetet kapnak, amely az öngyilkosság-megelőzési szolgálatokhoz irányítja őket. A hatóságok is alaposan megvizsgálják a problémát, és már dolgoznak a legjobb megoldáson!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tüskevár

Tüskevár: az egyik leghíresebb magyar regény. A Tüskevár Fekete István tollából származik... Tovább

Ferencvárosi Torna Club

Ferencvárosi Torna Club: a legeredményesebb és legnépszerűbb magyar klub, a magyar sport első... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld