hirdetes

Kiállítótermet hoztak létre az M2-es metró Deák téri állomásán

VN

Kiállítótermet hoztak létre az M2-es metró Deák téri állomásán – írja az MTI, amire azonnal felkaptuk a fejünket, hiszen tudjuk, hogy olvasóink között rengetegen rajonganak nemcsak a különböző közlekedési eszközökért, hanem Budapest múltjáról szóló mindenféle morzsáért is, ez pedig egy jókora darab lesz! Nézzük, mit lehet tudni a Metró Kiállítóteremről!  

Retro Metró Kiállítóterem nyílik a Deákon

Retro Metró Kiállítóterem nyílik a Deákon

Szombattól fogadja a látogatókat az M2-es metró Deák Ferenc téri állomásán nyílt Metró Kiállítóterem: az eddig elzárt területen, az egykori diszpécserközpontban létrehozott különleges kiállítótér a budapesti metró relikviáit őrzi – írja az MTI a BKV Zrt. információ alapján. Mint írták, a BKV új gyűjteménytára az M2-es metró Deák Ferenc téri állomásának peronjáról közelíthető meg. A kiállítóterem időszakosan és csoportosan, regisztráció után látogatható. 

A Metró Kiállítóterem csak regisztrációval látogatható

Az M2 metró peronszintjén lévő Metró Kiállítóterem - az egykori diszpécserközpont méreteiből adódóan - csak korlátozott létszámban tud látogatókat fogadni, ezért a tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálni kell. A közlekedéstörténeti túrák időpontjáról a BKV webes felületein lehet tájékozódni. A márciusi és az áprilisi időpontok ingyenesek. A Metró Kiállítóterem akadálymentesen - tehát babakocsival és kerekesszékkel - nem közelíthető meg. A kiállítás megtekintése 14 év felett ajánlott. REGISZTRÁCIÓ ITT!

hirdetes

Mi látható a Metró Kiállítóteremben?

A Metró Kiállítóteremnek helyet adó térben működött 1970 és 2003 között az M2-es metróvonal diszpécserközpontja, ahonnan a forgalmat irányították. A fővárosi metrózás több mint fél évszázados története során rengeteg változáson ment át: a 2-es vonalat a 2000-es években újították fel, ami sok berendezés és eszköz lebontásával, lecserélésével járt. A régi tárgyak a használaton kívüli diszpécserközpontba kerültek, így jött létre a Metró Kiállítóterem - áll a közleményben.
Metró története BKV

Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

   A kiállításon eredeti metrós forma- és egyenruhákat, levágott vezetőfülkét, az első metróvezetők egyikének eredeti, cirill betűs jogosítványát, a cirill betűs feliratokkal ellátott vezetői pultot, a kezelőasztalokat és jó néhány múltidéző ereklyét láthat a nagyközönség, megismerve a metró működését és történetét.

hirdetes
Ismerd meg cikkünkben a Deák tér különleges történetét is!

Mitől olyan különleges a Metró Kiállítóterem?  

A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg, hanem egy különös világot tár azon generációk elé is, amelyek már az informatika világában nőnek fel, továbbá - olyan régi közlekedési társaságok utódjaként, mint például a BKVT, a Beszkárt vagy a FAÜ - fontos társadalmi feladatának tartja a fővárosi közösségi közlekedés tárgyi és szellemi emlékének megőrzését - emelték ki.

Metrózás régen - kiállítás nyílik a Deákon

Dorrás: Fortepan / Magyar Rendőr

A társaság értékmentő tevékenységének köszönhetően jött létre 1975-ben a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeum, 1992-ben pedig a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, valamint a BKV értékőrzésének eredménye a rendkívül népszerű, felújított villamosokból, buszokból és trolibuszokból álló nosztalgiaflotta is - tették hozzá a közleményben.
 

Forrás: Kép: Fortepan / Gábor Viktor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fafaragás

Fafaragás: Az építészetben is nagy jelentősége van a díszítő jellegű fafaragásnak, igazi... Tovább

Mátyás király

Mátyás király: Az egyik legnagyobb, legismertebb, legkeményebb kezű magyar királyként ismert.... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Programajánló Regény Retró Technológia Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!