hirdetes

Mi kell egy sikeres csapatépítő tréninghez?

Puskás Rékka

Bizonyára mindenki hallotta már a csapatépítő tréning kifejezést, cégek szoktak ilyen eseményeket szervezni a dolgozóik részére. Egy ilyen tréning felölelhet egy délutánt, de tarthat három napig is. Több nap alatt kevésbé feszített a menetrend, a szervezők pedig mindent megtesznek, hogy a foglalkozások közötti időszakban is jól érezzék magukat a résztvevők.

Mi kell egy sikeres csapatépítő tréningehz?

Mi az a csapatépítő tréning, és miért van rá szükség?

A csapatépítő tréning egy olyan foglalkozás, ahol a résztvevők jobban összeszoknak, mint csapat a játékos feladatok végzése közben, megtanulnak együttműködni, kommunikálni. Vannak gyakorlatok, melyek a problémakezelésben segítenek, de az sem ritka, hogy a résztvevők előadásokon vesznek részt. Az itt elsajátított tudást és technikákat pedig alkalmazhatják munka közben.

Egy cég olyan, mint az emberi szervezet. Akkor tud a leghatékonyabban működni, ha a sejtjei is együttműködnek egymással. Ugyanez a helyzet a cégek esetében is, akkor lesz a lehető legsikeresebb, ha a dolgozói összhangban vannak. A csapatépítő tréningek elősegítik ezt az összehangot, és közelebb hozzák egymáshoz a résztvevőket.

Meg kell határozni a csapatépítő tréning célját

Az első, amit meg kell határozni egy csapatépítő tréning kapcsán, az az, hogy mi a célja. Lehet valamilyen konkrét feladat miatt szükség a tréningre, de akár egyfajta jutalom is lehet, ami nem annyira a munkáról, inkább a szórakozásról, barátkozásról szól. Lehet a témája a dühkezelés, a problémák kezelése, de a munkahelyen uralkodó légkör megváltoztatására is kiválóan alkalmas.

hirdetes

Ha megvan a cél, ahhoz már könnyebb hozzáigazítani mindent. Mivel általában az ötletgazda fejében először nem az bontakozik ki, hogy kéne egy ilyen csapatépítő tréninget tartani, hanem valamilyen feladat, probléma megoldásaként a csapatépítő tréninget választja, általában a cél meghatározása hamarabb megtörténik, mint a felismerés, hogy tréninget kell szervezni.

Az adatok összegyűjtése

hirdetes

A csapatépítő tréning céljának meghatározását követően össze kell gyűjteni minden információt, amire szükség van egy ilyen esemény megszervezéséhez. Ki kell találni, hogy kik menjenek, mi legyen a pontos dátum, a fix létszámhoz pedig megfelelő helyet kell keresni. A meghívottak személyes adatait is rögzíteni kell, nevet, telefonszámot, e-mail címet, esetleg étkezési igényeket, például ki vegán, és ki vegetáriánus.

Azt is fel kell mérni, hogy milyen eszközökre lesz a tréning során szükség, ezekből mi az, ami esetleg a helyszínen is rendelkezésre áll, mi az, amit vinni kell és amit esetleg be kell szerezni. Az előadások jobban megmaradnak, ha PowerPointtal, Prezivel vagy más, hasonló programokkal illusztrálják őket.

Meg kell találni a tökéletes helyszínt

Jellemzően ezek a csapatépítő tréningek két-három naposak, általában egy hétvégét ölelnek fel. Ez azért szerencsés, mert így nem csak száraz előadássorozaton kell részt venni. A foglalkozások között alkalom nyílik közös programokra a kollégákkal, ezért is nagyon fontos a legjobb helyszín megválasztása. Természetesen egynapos tréningek is vannak, ezek lebonyolításához tökéletes egy étterem, vagy konferenciaterem is.

Ha a csapatépítő tréning Budapesten kerül megszervezésre, a Zsidai Csoport a város legjobb környékein üzemeltet éttermeket, melyek ideális környezetet teremtenek ilyen jellegű rendezvények sikeres lefolytatásához.

A technika biztosítása

Persze lényeges, hogy a csapatépítő tréning során szükséges technikai eszközök, mint például a projektor, laptop, billentyűzet, pendrive, lámpák és hasonlók darabszámra meglegyenek. De nem elég csupán bepakolni a listán szereplő eszközöket, nagyon fontos azt is leellenőrizni, hogy valóban működnek is. Kiégett izzók, hiányzó kábelek és nem kompatibilis kellékek könnyen a buktatói lehetnek a sikeres a tréningnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vígszínház

Vígszínház: a legnagyobb múltú, legnépszerűbb budapesti színházak egyike. Három... Tovább

György-nap

György-nap (április 24.):Hazánkban  anno igencsak jelentős ünnepnek számított. György... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!