hirdetes

Mi lesz a gólyatáborokkal és a kollégistákkal?

Oláh Tamás
Koronavirus és a kollégiumok

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME, BGE) a maszkhasználatot teszik kötelezővé az összes közösségi helyiségben, a liftekben összesen egyszerre csak egy fő tartózkodhat és mindenhol megkövetelik a másfél méteres távolság megtartását. A vendégek száma kollégiumi időszakonként egy fő, akinek az adatait előzetesen rögzíteni kell majd. A hallgatók számára kötelező lesz egy kérdőív kitöltése, ami alapján kötelezhetik őket teszt elvégzésére. 

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) is sajátos óvintézkedéseket hozott, amire szükség is volt, hiszen összesen 17 kollégiumot működtet az egyetem, ebből 11 Budapesten található. Az óvintézkedések közé tartozik, hogy 2 főre csökkentették a szobák számát és a férőhelyeket a magánkollégiumok bővítésével, illetve olcsó bérlakásokkal biztosítják. Ezzel összesen 1600-2000 hallgató elszállásolására lesz lehetőség magánkollégiumokban és bérlakásokban, amihez lakhatási támogatást is kínál az egyetem.

hirdetes

A Soproni Egyetem sokkal szigorúbban kezeli a kérdést, a rektorhelyettes úgy nyilatkozott, ha egy hallgató külföldről érkezik országtól függetlenül kötelező lesz számára a két hét karantén. Ezt kivéve a fokozott higénia mellett teljeskörűen üzemel majd a kollégium, felkészülve az esetleges megbetegedésekre.

hirdetes

Érdekes, hogy a megoldás nem egységes, hanem egyetemekenként eltérő. A fokozott odafigyelés viszont az összes egyetem tervében ott van, ami megnyugtató minden szülő számára, aki félve engedi majd vissza gyermekét a távoli kollégiumba. Azt viszont fontos tisztázni, hogy hiába az intézmény igyekezete, hogy teljesen nyugodtak lehessünk, a hallgatóknak is fegyelmezetten kell viselkedni hiszen nagy felelősség hárul most rájuk. Nehéz lesz megállni, hogy nagyobb bulik és összejövetelek nélkül teljen el a szemeszter, de a lehetséges újabb elterjedések sokkal hosszabbá tehetik mindenki számára ezt az időszakot. Ha elkerülhetetlenek a közösségi események akkor is jobb ötlet ezeket a szabad levegőn lebonyolítani, hiszen ott csökken a terjedés veszélyének mértéke.

Fontos, hogy a kollégiumokban teljesen kizárjuk a vírus elterjedését és odafigyeljünk, a mi és társaink egészségére mert egy kollégiumi fertőzés könnyen egy újabb gócpont lehet az országban és azt a helyzetet már sokkal nehezebb leküzdeni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Székely zászló

Székely zászló: A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos zászlója és... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!