hirdetes

Miért érdemes ellátogatni Dunaújvárosba?

P. B.

Dunaújváros Fejér megye keleti részén, a Duna jobb partján fekszik. A megye második legnépesebb települése, amely az 1950-es években kezdett el bővülni az akkori Dunapentele településből.

 

Utazás Magyarországon, lássuk mit lehet csinálni Dunaújvárosban!

A Dunai vasmű építésével párhuzamosan kezdték el építeni a többszintes épületeket. 1951-től 1961-ig a Sztálinváros nevet viselte, majd utána lett Dunaújváros és 1990-ben megyei jogú várossá vált. Magyarország egyik legmagasabb jövedelmű települése. Budapesttől 67 kilométerre található, több főút halad el mellette, köztük a 6-os, a 62-es illetve az M6-os és az M8-as autópálya találkozása is itt található. A népessége a 80-as években érte el a maximumot, amely 60 ezer fő volt.
 

Színház

A városban megtalálható Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza egész évben várja vendégeit két saját tagozatával, melyek már a 70-es évek közepe óta sikeresen működnek. A színház az ország egyik legmodernebb fény és hangtechnikájával rendelkezik, forgószínpaddal és klímával.

hirdetes
A színház közvetlen szomszédságában egy kis park található egy pavilonnal, nézőtérrel és színpaddal, ahol jó időben szabadtéri koncerteket és előadásokat tartanak.

Filmvetítés

Dunaújváros mozija, a Dózsa mozicentrum, amely egy nagy illetve egy kamarateremmel rendelkezik, ahol országos szinten is egyedülálló minőségű vetítővászon, hangfelszerelés biztosítja az élményt. Az elmúlt évben újították fel teljesen az épületet, így még inkább csalogató lehet egy-egy film.

Sportok

Dunaújvárost az ország sportfővárosának is nevezik, mivel rendkívül sok híres sportoló, olimpikon került ki több sportágban, mint például torna, vízilabda, kézilabda, jégkorong. A dunaújvárosi stadionban több alkalommal tartanak NB1- es focimeccseket, a téli szezonban majdnem minden hétvégén jégkorongmeccseket a jégcsarnokban, ahol egyébként hetente ingyenes korcsolya nap is elérhető.  A tornacsarnokon, illetve a kézilabda csarnokon felújítást hajtanak végre, hogy ismét országos mérkőzések és versenyek kerülhessenek megrendezésre. 

hirdetes

Kiállítások

A városháza téren helyezkedik el az Intercisa múzeum, melyben egyszerre több időszakos kiállítás található. Ezeket tárlatvezetők segítségével, nyitvatartási időben bármikor látogathatjuk és külön kiállítást tartanak a város történelméről. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Sebestyén Márta

Sebestyén Márta: 1957-ben született Budapesten Sebestyén Márta, aki hazánk legismertebb... Tovább

Árpád híd

Árpád híd: Budapest főhídjainak egyike. Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna-hídja... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!