hirdetes

Miért érdemes ellátogatni Tatabányára?

P.B.

Tatabánya megyei jogú város és Komárom-Esztergom megyében található. Budapesttől körülbelül 55 kilométerre helyezkedik el és több mint 65 ezren lakják. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért érdemes ellátogatni a városba. 
 

Tatabánya látnivalói

Bányászati és Ipari Skanzen 

Tatabánya köztudottan a szénbányászatnak adott otthont, és a Bányászati és Ipari Skanzen a bányászhagyományok és az emlékek megőrzése érdekében jött létre. 1988-ban nyitották meg és azóta folyamatosan fejlesztik és bővítik kiállításaikat. A látogatók betekintést nyerhetnek a bányászat rejtelmeibe, beleértve a nehéz fizikai munkát is, amellyel jár mindez. A kiállítások közé tartozik többek között az aknatorony, kovácsműhely, hősi halottaknak állított emlékmű, víztorony is. De mindez csak egy része a megtekinthető érdekességeknek. Az egyik talán legkeresettebb a két régi kolóniaház a régi iskolával és tisztviselő házzal. A kiállításokhoz különféle programok is kapcsolódnak, például bányászdalok megtanulása, bányászuzsonna. 

hirdetes

Turul-emlékmű

Tatabánya kapcsán sok ember számára a Turul-emlékmű ugorhat be elsőnek. Hatalmas mérete miatt jól láthatjuk már messziről is. A turulmadár mi magyarok ősi jelképe. Az egészen 8 méter magas szobor fején látható az aranyozott magyar korona, illetve Árpád kardját láthatjuk a karmaiban.

A történetéről érdemes annyit tudni, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójának alkalmával szerették volna elkészíteni a szobrot, amely végül csak 1907-re készült el elegendő pénz hiánya miatt. A későbbiekben rongálások érték a szobrot, de a rendszerváltás után felújították és 1992-ben felavatták.

A Turul-emlékműnél kiváló kilátás nyílik a városra, melyet mindenképp érdemes megtekinteni. Emellett nem csak a szobrot csodálhatjuk meg, hanem túrákat tehetünk a környéken, ugyanis számos túraútvonal kialakításra került, és mindenki megtalálhatja a számára megfelelő hosszúságút. Az egyik tanösvényen eljuthatunk a Szelim-barlanghoz. De a Ranzinger Vince-kilátóhoz is érdemes ellátogatni, amely a Turul szobortól körülbelül 15-20 percnyi sétával megközelíthető. A 30 méter magas kilátóból szintén a várost láthatjuk.

hirdetes

A Turul szobornál lévő étterem és kávézóban finom fogások vagy egy kávé mellett megpihenhetünk. 

Ha érdekelnek a további látnivalók is, akkor lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Vas megye

Vas megye Magyarország legnyugatibb megyéje Ausztria mellett. A megye székhelye Szombathely. Az... Tovább

A regölés

A regölés: a téli népszokások közé sorolható. A regölés a télközépi, karácsonyi,... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!