hirdetes

Miért látogassunk el Székesfehérvárra?

P.B.
Székesfehérvár kihagyhatatlan látnivalói

Püspök kút – 1928-ban alkotta meg a már korábban említett vár megálmodója, Bory Jenő. Azonban a ma is látható helyére csak 1972-ben került. A busszal közlekedők számára bizonyára ismerős lehet, hiszen a buszpályaudvar közvetlen közelségében található. A kúton négy püspök látható: Boldog Asztrik, Szent Adalbert, Szent Gellért és Boldog Mór. Szép környezet veszi körül, ahol megpihenhetünk a kihelyezett padokon is. 


Vörösmarty Színház


Az épületet 2005-ben újították fel, és tulajdonképpen egy teljesen új színház várja a látogatókat modern színpaddal és színvonalas előadásokkal. 


Árpád Fürdő 


A fürdő története hosszú időkre nyúlik vissza, ugyanis 1905 telén nyitott meg a látogatók számára. A fürdő akkoriban is nagy népszerűségre tett szert, mely napjainkban is elmondható. Az 1920-as években átalakításon esett át és ezt követően vált gyógyfürdővé is. Azonban az 1930-as években problémák adódtak, a fürdő leromlott állapotba került. Az 1990-es évektől pedig üresen állt az épület. Az igazi változás 2005-ben következett be, amikor nagyszintű felújításokon esett át a fürdő és annak területe, és 2010 óta ismét várja a vendégeket. Ma már számos medence rendelkezésünkre áll, illetve szaunák is kialakításra kerültek. A további szolgáltatások közé tartozik a masszázs, büfé és tepidárium. 

hirdetes


Szent István székesegyház 


1758 és 1768 között épült meg a gótikus stílusú Szent István Székesegyház. Mária Teréziának köszönhetően épülhetett meg a templom, hiszen támogatást nyújtott az építkezéshez. A templom 1777-ben emelkedett székesegyházi rangra. Szent István, Szent László és Szent Imre szobrait láthatjuk a bazilika tornyai között, a tornyaiban pedig 3 harang helyezkedik el. A székesegyház altemplomában pedig III. Béla és feleségének végső nyughelye található.  

hirdetes


Aranybulla emlékmű 


Az emlékművet Rétfalvi Sándor alkotta annak emlékére, hogy II. András király 1222-ben ezen a településen hirdette ki az Aranybullát. Az emlékmű a Csúcsos-hegyen tekinthető meg. 


Összességében elmondható, hogy azok számára, akik még nem jártak Székesfehérváron, mindenképp érdemes látogatást tenniük, ugyanis történelmi jelentőséggel bír, és a belváros sétálóutcái a turisták egyik fő célpontja, hiszen a csodás épületek, éttermek és kávézók sokasága teszi igazán hangulatossá az esti sétákat. 


Képek forrása: pixabay.com
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Omega együttes

Omega együttes Az egyik leghíresebb és legnépszerűbb magyar együttesnek számít, mind a mai... Tovább

Kovács Pál

Kovács Pál: Magyarországnak 2, 6-szoros olimpiai bajnoka van, Kovács Pál az egyik közülük.... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!