hirdetes

Miért nem tudunk tartós kapcsolatban maradni

vd

Jó pár éve megfigyelhető tendencia a párkapcsolataink körében, hogy egyre rövidebb ideig tartanak éppen úgy, ahogyan a házasságok zöme is válással végződik ma már. Rengetegen döntenek úgy, hogy inkább össze sem házasodnak sokan azét, mert nem tartják fontosnak a házassággal járó herce-hurcát, sokan pedig egyszerűen csak nem hisznek már a házasság intézményében. Olyanok is vannak, aki egyszerűen nem hajlandóak, vagy nem képesek arra, hogy elköteleződjenek és valahol itt van a kutya elásva.

Miért nem tudunk elköteleződni

Egy jól működő kapcsolat úgy tud igazán jól működni, ha teszünk is érte. Nem szabad megelégedni azzal, ami csak úgy van, folyamatos munka. Eldönthetjük, hogy megéri-e a kemény munka, de ha semmit sem teszünk, csak hagyjuk, hogy a dolgok a maguk kerékvágásában haladjanak, minden kapcsolatunk a süllyesztőben fog kikötni. Adjunk le az elvárásainkból, hiszen senki sem tökéletes, még mi sem. Ha mindig a nagy ő-t keressük, akkor örökre egyedül fogunk maradni, hiszen nem létezik a nagy ő. Egyik, számomra igen fontos ismerősöm mondta egyszer: „a nagy ő senki számára nem létezik, de valaki dönthet úgy, és megtehet mindent annak érdekében, hogy ő valaki számára a ’nagy ő’ legyen ”. Azt hisszük, semmit sem kell tennünk egy kapcsolatért, pedig talán a legkeményebb munka az életünkben, hogy a szeretetet és szerelmet éveken keresztül fenn tartsuk.

hirdetes

De napjainkban egoista módon csak magunkkal vagyunk elfoglalva. Nem vagyunk hajlandóak a legtöbben kompromisszumokra, hogy  a másiknak is jó legyen, mindig csak elveszünk, de nem adunk érte cserébe semmit. Pedig sokszor nem is kellene sokat tennünk: egy apró figyelmesség a másik irányába, már elég lenne hozzá, hogy társunk i úgy érezze ő is számít. Nem töltünk elég minőségi időt szeretteinkkel. Nem beszélgetünk egymással. Ezek pedig elengedhetetlenek a tartós kapcsolatokhoz, hiszen így létesítünk kapcsolatot egymással.


hirdetes
Fejlődő tendencia, hogy egyre kevésbé vagyunk képesek tolerálni egymást. Nem vagyunk képesek megalkuvásra törekedni, ami pedig a legtöbb kapcsolat alapja. Az internet lehetőséget ad számunkra arra, hogy egyre több embert ismerhessünk meg, akár a világ minden tájáról és így nem érezzük szükségét megőrizni, vagy harcolni egy-egy kapcsolatunkért. Hagyjuk, hogy a dolgok úgy működjenek, ahogy a természet diktálja, és nem akarunk tenni ellenük semmit. El vagyunk süllyedve saját magunkban.


Sok oka van ennek. A mai rohanó világban, ahol önmagunkra sincs sokszor időnk egyáltalán nem csoda, hogy sokszor nem akarjuk másokra szánni a saját megmaradt szabadidőnket. Sokak ezt önzőségnek hívják éppen úgy, mint amikor megbélyegeznek egy nőt, mert önszántából úgy dönt, hogy nem vállal gyereket. Pedig talán lehet, hogy ő felelősségteljesebben gondolkodik, mint az, aki megbélyegezi. De ennek ellenére igenis önzően viselkedünk sokszor. Ennek is van pozitív és negatív fajtája is. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára: alapítása gróf Teleki József, az MTA első elnöke... Tovább

Országgyűlési Könyvtár

A könyvtárt a törvényhozó munka támogatására az 1860-as évek végén a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek