hirdetes

Mikor ideális szülni? Korhoz vagy anyagi biztonsághoz igazítsuk?

Bettina

Az elmúlt években egyre meredekebben emelkedik az a grafikon ami bemutatja Magyarországon az első gyereküket negyvenéves koruk fölött szülő nők arányát.  A mostani harmincévesek negyedének pedig nincs gyereke. Ez azt jelenti, hogyha így folytatják a nők a gyerekvállalást, akkor nagy esélye van arra, hogy az elkövetkezendő években a nők 25-30 százaléke gyerek nélkül fog maradni. A demográfusok és meddőségi szakemberek nagyon aggódnak a 40-es anyák pedig boldogok. De mi a helyzet a nagyszülőkkel? 

gyerekvállalás

Ma Magyarországon a nők 35-40 éves korukig várnak az első gyerekkel. Ez a helyzet egyáltalán nem bíztató, régen ez nem így volt. A soha nem látott gyermektelenségi arány pedig azt is bizonyítja, hogy sokan maradnak gyerek nélkül azért, mert túl sokáig vártak a családalapítással.  Legtöbb nő arra hivatkozik, hogy nincs mellette olyan társ akivel el tudja képzelni a családalapítást, illetve azzal magyarázzák, hogy anyagilag nem tudják megteremteni azt a kellő biztonságot ami szükséges egy gyerekvállaláshoz. Amint elkezdenek arról beszélni a párjukkal, hogy mire lenne szükség már az első évben, akkor felismerik a probléma gyökerét, nincs megfelelő anyagi helyzetük. 

És milyen egy felhívás arról, hogy vállalj gyereket? Nézd meg!

hirdetes
hirdetes

Magyarországon a szülőképes korukon túl gyermektelen nők aránya évtizedekig 10 százalék körül volt. Jelenleg a 30 évesek fele, a 35 éveseknek pedig a 22-23 százaléka gyermektelen" – mondta Pongrácz Tiborné, a KSH Demográfiai Intézetének igazgató-helyettese. Így lett az a következtetés, hogy néhány év múlva 25-30%-on lesz azon nők aránya akik véglegesen gyermek nélkül marad. 

Ez az arány nem csak Magyarországon ilyen!

A világon már szinte majdnem mindenhol változott a gyerekvállalás statisztikája. Világszerte dönt minden ötödik nő úgy, hogy csak 35 éves kora után vállal gyereket. Viszont ezzel a döntéssel a biológia nem tudja tartani a lépést. dr. Forgács Vince, a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó Forgács Intézet igazgatója így nyilatkozott erről: „A mai 40 éves nők nem úgy néznek ki, ahogy a nagyanyáik néztek ki ennyi idősen, de a petesejtjeik ugyanolyanok" majd így folytatta: „A petesejtek minősége 40 éves kor fölött már rohamosan romlik, a sejtek 50-70 százaléka kromoszómahibás. Az ilyen sejtekből kromoszómahibás embriók lesznek, amelyeknek az 50-60 százaléka meg sem születik. Egy 43 éves nőnek például matematikailag 10-12 lombikkezelésre van szüksége egy sikeres, saját petesejtes terhességhez"

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bőrmívesség

Bőrmívesség: A magyar kultúra egyik meghatározó része a bőrdíszművesség. Azonban nem csak... Tovább

Haláp (hegy)

Haláp (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Haláp közülük az egyik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarság