hirdetes

Milyen is volt a 80-as évekbeli iskola?

Oláh Tamás

Habár az oktatás nem fejlődik, olyan elképesztő ütemben, azért a 80-as évekbeli oktatás egy teljesen ma már elképzelhetetlen fogalommá vált. Ezt fogjuk felidézni, olyan jellegzetességekkel, amelyekből mindenki egy kis ízelítőt kaphat az akkori „iskolából”.

retro iskola

1. Szombati tanítás

1982-ben szűntették meg véglegesen a szombati tanítást, addig minden második szombaton iskolába kellett járni. A rövid és hosszú heteket „A” és „B” hétnek hívták. 1982 után nem mindenhol, de voltak olyan iskolák, ahol felváltva délelőtt, illetve délután volt tanítás (mert olyan sok volt a gyerek), így azt neveztük „A” és „B” hétnek.

 2. Köpeny

Kék köpeny viselete kötelező volt, aki otthon felejtette az megrovásban részesült az ellenőrzőbe. Lazább iskolák engedélyezték, hogy a köpenyre a diákok pulóvert vegyenek - így bojkottálták a köpenyviselést. Lányoknak hajat festetni, körmöt lakkozni, illetve fiúknak hosszú hajat hordani szigorúan tilos volt.

3. Orosz

A nyolcvanas évek közepéig kötelező volt minden iskolában az orosz oktatás, amit a dolog kötelező jellege miatt rengetegen nem kedveltek.

hirdetes

4. Iskolai ünnepek

A szocializmusban sok olyan ünnepet is megtartottak az iskolában, vagy egy iskolához közeli gyárakban, amelyeket ma már nem ünneplünk, illetve fordítva, több mai ünnepet nem szabadott megtartani akkoriban.

5. Címer

Ma is megtalálható a Magyar Nemzeti címer minden osztályteremben, ez régen is hasonlóan történt, azzal a különbséggel, hogy akkoriban a Magyar Népköztársasági címer volt a köteltező , amit szokás volt Kádár-címernek is nevezni.

6. Technika

hirdetes

A csúcstechnika abban az időben az írásvetítő volt, ezzel igyekeztek a jobb tanárok színesebbé, élménydúsabbá tenni a tanórákat.

7. Iskolai szünetek

Az iskolai szünetekben mindenki az előző esti tévéadásról beszélt, ugyanis az egész ország ugyanazt az egy műsort tudta csak nézni. Így másnap jól kitárgyalhatták a Szeszélyes évszakokat vagy a Szomszédok sorozatot.

8. Szabályok, amiken ma már csak röhögünk

Minden iskolának megvolt a maga bolondos szokása. Volt, ahol a húszperces nagyszünetekben körbe kellett futni a közeli parkot (természetesen iskolaköpenyben). Máshol reggelente jó hangosan kellett szavalni az ismert József Attila idézetet: "Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes".

9. Hazamenetel

A legérdekesebb különbség az összes közül, hogy a gyerekek akkoriban szülői kíséret nélkül, maguk sétáltak haza az iskolából.

A folytatást a következő oldalon találja!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kaposvár

Somogy megye központja, megyei jogú város és egyben egyetemi város és püspöki székhely... Tovább

Aulich Lajos

Aulich Lajos:  Aulich Lajos honvéd vezérőrnagy, az 1848–49-es forradalom és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!