hirdetes

Mit főztek nagyanyáink a háborúban?

SFV

A háborúk ínséges éveiben nagyszüleink, dédszüleink rá voltak kényszerülve arra, hogy takarékosabban, szinte a semmiből éljenek. Ez kihatott étkezéseikre is, és olyan ételek, hozzávalók kezdtek el „hódítani”, mint például a vajat helyettesítő margarin, vagy a puliszka. Mostani cikkemben olyan recepteket hoztam el Nektek, amelyeket még talán a nagyszüleink is gyakran fogyasztottak az ínséges időkben.

Háborús ételek

Miért is volt pontosan szükség az alternatívákra?


Mert a háború idején az élelmiszerárak a magasba szöktek, és az idő előrehaladtával a földükön munkálkodó parasztok is kénytelenek voltak beszolgáltatni a vágóállataikat és a terményeiket. Voltak maximalizált árak, aztán ételjegyek, amelyek kiporciózták az elfogyasztható ételadagokat. A liszt búzaliszt helyett kevert- és kukoricalisztre változott, a vaj margarinra, bárány helyett pedig disznót kezdtünk fogyasztani, hiszen a török hódítók csak ezt hagyták meg a magyarok számára, idővel pedig a friss zöldség és gyümölcs is kifogyott.

hirdetes


Lássuk hát, milyen háromfogásos menüt tudnánk ma összeállítani nagyanyáink háborús receptjeiből!

 


Előétel: Cibereleves


„Búzakorpát forró vízzel leöntjük s ha már langyos, kis kovászt morzsolunk bele, meleg helyen addig hagyjuk, míg megsavanyodik. Ez a cibere így 3 hétig is eláll. Használatkor leöntjük s újra langyos vizet öntünk hozzá (betegnek, gyomorbajosnak igen ajánlatos) 11/2 liter ciberelevet sóval és köménymaggal felfőzzük, egy fazékba 2 deci tejfelt veszünk, 1 tojást, 1 kanál lisztet, ezt elhabarjuk s a forró ciberelevet ráöntjük s vigyázva tovább habarjuk, nehogy a tojás összefusson, ha betegnek készítjük, lisztet nem szabad hozzáadni, csak tojássárgáját és kevés tejfelt.”

hirdetes


Tudtad?


A cibereleves tipikus böjti étel, másnéven kisze. Ebből ered a magyar „kiszehajtás” néphagyománya.
„Haj ki kisze, kiszőce, gyüjj be sódar, gömbőke…” – hangzik a palóc népdal, ami a böjt végét és a húsfogyasztás újra eljövetelét hivatott jelezni.

Mégtöbb receptért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csernobili atomkatasztrófa

Csernobili atomkatasztrófa: a modern kor legnagyobb atombalesete, mely közvetve a mai napi szedi... Tovább

Sebestyén Márta

Sebestyén Márta: 1957-ben született Budapesten Sebestyén Márta, aki hazánk legismertebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar történelem Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!