hirdetes

Mit főztek nagyanyáink a háborúban?

SFV
Háborús ételek

Főétel: Paradicsomos burgonya


„A burgonyát sós vízben megfőzzük s következőleg berántjuk. 6 deka zsírba, 8 deka lisztet pirítunk, a rántásba egy-két deka cukrot teszünk, egy kis tejes vízzel felöntjük s kellő paradicsomot adunk hozzá. Ebbe beletesszük a megfőtt kockára vágott burgonyát. (Lehet a burgonyát nyersen is közétenni, de akkor a fővéséhez több idő szükséges.)”


Biztosan Te is találkoztál már vele az iskolai menzás ételek között.


Desszert: Piskótaszelet


„6 tojás sárgáját 20 deka liszttel habosra kikeverünk, 12 deka burgonyalisztet és a hat tojás fehérjét könnyen hozzáadjuk, kikent kilisztezett tepsiben mérsékelt hőnél sütjük. Ha megsült, a következőképpen töltjük. 10 deka vajat, 8 deka pirított mogyoróval, 8 deka vaníliás cukorral habosra keverünk, evvel megtöltjük s a tetejét is ugyanezen töltelékkel vonjuk be. Lehet narancskrémmel is tölteni.”

hirdetes


Emlékszel Kosztolányi Édes Annájára? A regény a bolsevizmust követő időszakban játszódik és nagy szerepet kapnak benne a háborús ételek, így például a piskóta is, amivel a cselédlányt próbálja jutalmazni a naccs’asszony, ám azt Anna rendre elutasítja.

hirdetes


Biztosan Neked is akad olyan, amit már kóstoltál ezek közül az ételek közül. Nagyon sok recept megmaradt az utókor számára is és előszeretettel fogyasztjuk napjainkban is. A kukoricaliszt és a keveréklisztek például, amelyekből alacsony gluténtartalmuk miatt igencsak nehézkes volt kenyeret sütni az ínséges időkben ma például éppen emiatt a hiányosságuk miatt örvendenek nagy népszerűségnek. Ugyanígy a margarin, amely nem állati, hanem növényi eredetű zsírból készül – nem elhanyagolva azt a tulajdonságát sem, hogy manapság is sokkalta olcsóbb ezt fogyasztani mint vajat. 


Ha még több receptre vagy kíváncsi itt megnézheted a Háborús főzőkönyvet, ahonnan a fentebbi receptek is származnak!

A képek forrása: Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gulyásleves

Gulyásleves: Nemzeti értékünk, messzi földön híres ételünk. Külföldön pörköltként... Tovább

Nagyerdő

A debreceniek egyik legkedveltebb helyéről van szó személyében. A debreceni Nagyerdő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar történelem Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!