hirdetes

Mától mindenki egészségügyi sétára megy, avagy mit lehet és mit nem a kijárási korlátozás ideje alatt?

VN

Orbán Viktor ma reggel bejelentette, hogy a holnapi naptól kezdve, azaz 2020. március 28-ától, két héten keresztük kijárási korlátozásokat vezetnek be, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban útjába álljunk a koronavírus terjedésének. Sokak nagyon megrémített a hír, pedig egyáltalán nincs arról szó, hogy holnaptól nem lehetne elhagyni lakhelyünket. Mutatjuk mire vonatkozik a kijárási korlátozás, azaz mit lehet, és mit nem csinálni holnaptól kezdve április 11-ig!

Kijárási korlátozás részletei

Lehet boltba menni!

Az első, amit fontos leszögeznünk még a legelején, hogy a kijárási korlátozás alatt is el lehet menni élelmiszerboltokba, valamint gyógyszertárakba, az eddig megszokott módon. Tehát nincs semmi szükség arra, hogy mindenki megrohamozza a boltokat, sőt jobb, ha most otthon maradsz, mert biztosan hatalmas a tömeg a bejelentés miatt. Alapvető szükségletek miatt indokolt esetben bárki elhagyhatja az otthonát, ilyennek számít az élelmiszer beszerzése is, azonban jobb az ilyen mozgásokat is minimalizálni, egyszerre akár egy hétre is bevásárolni. Pluszban az ilyen közösségi tereken, mint a boltok kötelezően tartani kell másfél méter távolságot egymástól!

El mehetsz dolgozni!

A másik nagyon fontos kérdés, ha munkád jellege, munkáltatód nem teszi lehetővé, hogy otthonodból végezd munkádat, akkor munkába járás miatt is elhagyhatod az otthonodat. Olaszországban ahhoz, hogy ezt igazolni tudják az emberek, egy hivatalos iratot kell maguknál tartaniuk, ami tartalmazza a lakhelyüket és a munkavégzés helyét is, Magyarországon ilyen igazolásról egyelőre nem esett szó. Tehát semmiféle igazolást nem kell kérned a munkaadódtól, de azért jó felkészülni a későbbi esetleges szigorításokra is.

hirdetes

Csak élelmiszert lehet vásárolni?

hirdetes

Mi van akkor, ha az élelmiszeren kívül másra is szükségem van, azt is megvásárolhatom, emiatt elhagyhatom a lakásomat? Elmehetsz élelmiszert vásárolni, ezt tudod, ezenkívül még elmehetsz drogériába, tankolni, gyógyszertárba, dohányboltba, valamint állateledelt venni és piacra is. A Magyar Közlönyben fogalmazottak szerint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás munkavégzés céljából engedélyezett csak, de egyes értelmezések szerint indokolt esetben magán célra is engedélyezett.

Ki mehetek kutyát sétáltatni?

Igen, nemcsak, hogy kutyát sétáltatni lehet kimenni, hanem egészségügyi séta, és más sportaktivitás, például futás, vagy biciklizés céljából is, egyénileg, vagy a családdal együtt is, szigorúan tartva az idegenektől a megfelelő távolságot. Tehát nem kell megőrülni a négy fal közé zárva, de arra ügyelni kell továbbra is, hogy kerüljük a tömeget, és a más emberekkel való érintkezést.

Mi van akkor, ha nem ott lakom, ahova be vagyok jelentve, mi lesz, ha nem tartom be ezeket, és mik azok a további helyek ahova még elmehetek a korlátozás alatt? Lapozz, és megtudod ezekre is a választ!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pálinka

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre,... Tovább

Keleti Pályaudvar

Keleti Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!