hirdetes

Mától mindenki egészségügyi sétára megy, avagy mit lehet és mit nem a kijárási korlátozás ideje alatt?

VN
Kijárási korlátozás részletei

Mi van akkor, ha nem ott lakom, ahova be vagyok jelentve?

Albérletben lakom, de nem vagyok bejelentve, mi ilyenkor a teendő? Semmi, egyelőre erre nem tér ki a rendelkezés, nem feltétlenül kell ott tartózkodni, ahol a bejelentés szól, tehát megfelelő, ha onnan nem mozdulsz ki, csak indokolt esetben, ahol életvitelszerűen tartózkodsz.

Az idősök is kimehetnek?

Igen, bár az idősöknek nagyon nem ajánlott lakóhelyükön kívül tartózkodniuk, de ha szükséges akkor elhagyhatják otthonukat ők is.  Azonban van egy nagyon fontos szabály! Mégpedig: „érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti (65 év feletti) személy tartózkodhat.” A rendelet arra is kitér, hogy alapos indok otthonunk elhagyására a magáról gondoskodni nem tudó személy segítése, ide tartoznak idős hozzátartozóink is. Tehát, ha teheted gondoskodj idős hozzátartozóidról, hogy nekik ne kelljen elhagyniuk biztonságos otthonukat!

hirdetes
hirdetes

Ezeken kívül hova mehetek még?

Gyakorolhatod szülői jogkörödet, tehát elviheted a gyereket a kiscsoportos felügyeletre, elvált szülőként elmehetsz a gyerekedért. De hivatalos ügyeket is elmehetsz intézni, amennyiben online nem megoldható, például bankba, vagy postára is. Olyan egészségügyi szolgáltatásokat is igény bevehetsz, mint a pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna. De elmehetsz fodrászhoz és manikűröshöz is, bár ezt nagyon nem ajánljuk, csak tényleg indokolt esetben, hiszen ezen szolgáltatások igénybevétele nagyon kockázatos, az intenzív emberi kontakt miatt.

Mi lesz, ha nem tartom be?

A leírt szabályok megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat, de az elsődleges cél nem a büntetés, hanem az együttműködés a járvány megállítása érdekében. A rendelet betartásának ellenőrzésébe a rendőrségen kívül a katonaság is be lesz vonva. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bajai halászlé

Bajai halászlé: messzi földön híres nemzeti értékünk. A bajai halászlé keményfából... Tovább

Neumann János

Neumann János: a számítógép atyja. Neumann nem csak a matematikában, hanem számos más... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!