hirdetes

Mikor és mit ültessünk az ősz folyamán? Mutatjuk a választ!

Oláh Tamás

Tulipán, krókusz, spenót, rukkola, rhododendron és még sokan mások! A következő sorok segítségével megismerkedhetünk azokkal a növényekkel, amelyeket érdemes ősszel ültetni. Annak érdekében, hogy tavasszal minél gyönyörűbb virágaink legyenek és, hogy minél előbb beérjenek az ízletes zöldségeink ismerkedjünk meg néhány jó tanáccsal.

Ezeket a növényeket kell ősszel elültetni

Ültessünk ősszel vasszal virágzó növényeket!

Az ősz tökéletes alkalom, hogy tavasszal virágzó növénykéket ültessünk. Ilyenek például a tulipán, a nárcisz és a krókusz. Azért fontos ezeket a növényeket már ősszel elültetni, mert nekik szükségük van a hosszú „téliálomra”. Azonban figyeljünk rá, hogy nehogy túl korán kerüljenek földbe, mert akkor idő előtt elkezdenek csírázni és sajnos nem fogják megélni a tavaszt. Érdemes akkor elvetni ezeknek a növényeknek a magjait, amikor már éjszakánként legalább 1-2 hete tartósan 10 fok körüli vagy alatti hőmérséklet van, ugyanis a termőföldnek kb. ennyi időre van szüksége, hogy kihűljön a nyári meleg után. Ha esetleg erről lekésnénk, akkor nyugodtan ültessük őket cserépbe és egy védett kültéri helyen, sok-sok réteg mulccsal lefedve helyezzük őket téli lakhelyükre.

Tipp: Érdemes többféle magot is vetni az ősz során, hogy már egészen kora tavasztól akár májusig folyamatosan frissen virágzó növények díszítsék kertjeinket.

hirdetes

Ha szeretnénk minél tovább mesésen virágzó növénykéket a házunk körül, akkor érdemes még most is ültetnünk például violát, cseppecskevirágot, szegfűt és lobéliát. Ezek a virágok ugyanis rendkívül jól tűrik a hideget és novemberben, de néha még tovább is gyönyörűen virágoznak. Megpróbálkozhatunk ezenkívül dísz és fejes káposzta ültetésével is, hiszen ezek is gyönyörű színekben pompáznak a hűvösebb időben is. Ezeket a virágokat és zöldségeket akkor ültessük el, ha nappal már csak 20-25 fok van. 

Tipp: Az elnyílt virágok rendszeres metszésével még tovább életben tarthatjuk őszi virágainkat.

hirdetes

Ültessünk ősszel zöldségeket!

Érdemes szétnéznünk a virágárusoknál, ugyanis több zöldségfajtának is van olyan típusa, ami gyorsabban beérik. Ezek tökéletes választások lehetnek most ősszel, hogy még a fagyok előtt be is tudjuk takarítani őket. Mik közül is válogathatunk? Spenót, levélsaláta, rukkola és madársaláta. Azért is jó döntés ezeket a zöldségféléket termeszteni még az ősszel, mert ők hűvösebb talajban érzik jól magukat. Ne feledkezzünk meg azonban a retekről, jégcsapretekről és a cékláról sem, ugyanis ezek a zöldségfélék akár 2 hónap alatt is beérhetnek, szóval, ha még most elvetjük őket novemberre csodás friss zöldségeink lesznek. 

Tipp: Bátran ültessük a friss magvakat azoknak a növényeknek a helyére, amiket a nyáron takarítottunk be. A vetés előtt csupán egy kicsit lazítsuk fel a talaj felső rétegét!
 

A következő oldalon még mutatunk néhány szuper tippet, hogy miket és hogyan érdemes ősszel ültetni! Lapozz a folytatáshoz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A hollóházi porcelán

A hollóházi porcelán: A Hollóházi Porcelángyár 1777-ben alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén... Tovább

Korondi kerámiák

Korondi kerámiák: Székelyudvarhelytől 26 km-re, a Korond-patak völgyében található Korond... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyarország