hirdetes

A mobiltelefonok megjelenése

Puskás Rékka

Napjainkban már teljesen elképzelhetetlen, hogy gyakorlatilag egy lépést is tegyünk a mobiltelefonunk nélkül. Míg régen a telefont telefonálásra használták, ma már sokkal több ennél – az internet korában a zsebünkben hordott miniatűr számítógépeken tároljuk szinte az egész életünket, emlékeinket, iratainkat, munkánkat, akármit. De hogyan is indult ez az egész? Nosztalgiázzunk együtt!

Honnan indultak a mobiltelefonok?

A mobilokról néhány szóban

A mobiltelefon egy olyan technikai készüléket jelent, amely vezetékes kapcsolat nélkül is képes kommunikációra és (ezért aztán) hordozható. Ahhoz, hogy működjön, szükség van egy mikrohullámú kommunikációs hálózatra, valamint magára a készülékre, ami hozzáférést biztosít a hálózathoz, továbbá – ma már legalábbis – hang-, kép- és videoadatátvitelre is alkalmas. A működéséhez szükséges energiát egy akkumulátorból nyeri, ezt pedig fel kell tölteni, amikor lemerül. Ez az egyetlen vezetékes kapcsolat, amit bármivel létesít. Talán még a fülhallgatót lehetne idesorolni, bár már léteznek vezeték nélküli fülhallgatók, azért még mindig sokan használják a hagyományos, zsinóros verziót.

hirdetes

A mobilok kialakulása, fejlődése

hirdetes

Általánosságban elmondható, hogy a fejlődésük nagyon gyors ütemű volt. Míg az első mobiltelefonok 1 kg-ot nyomtak, ma nagyjából 100 g körül van egy mobil súlya, és akkor a képességbeli különbségekről még nem is beszéltünk – mindezt alig néhány évtized leforgása alatt. Az alapvető beszédközvetítő funkción felül megjelentek az olyan kiegészítők, mint az SMS, az MMS, az e-mail, a WAP na és persze az internet, valamint fényképezőgép, számológép, naptár, napló, stopper, rádió, mp3, videokamera, tévé, érintőképernyő és még sokáig lehetne sorolni.

A mobiltelefonok technológiájának elméletét 1947-ben fejlesztették ki Bell Labs mérnökei az AT&T-nél, majd a ’61-as években a cég továbbfejlesztette. A rádiótelefonokat még a második világháború során fejlesztették ki és használták a katonák, ezt a fejlesztést igyekeztek tovább finomítani. A kézi rádiótelefonok 1983 óta elérhetőek. A gyors fejlődésük hátterében az is állhat, hogy előállításuk gyors, olcsó, a kereslet rá nagy, emiatt aztán a fejlesztésekre, a mindig újra is állandóan van igény.

A cikk itt még nem ért véget, lapozz a következő oldalra és emlékezzünk együtt, milyen volt, amikor a mobilok megjelentek itthon!

Forrás: Fortepan / FŐOLDAL

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Transzformátor

Transzformátor: az egyik leghíresebb magyar találmánynak számít, mind a mai napig. A... Tovább

A trianoni békeszerződés

A trianoni békeszerződés (békediktátum): 1920. június 4. Az első világháborút lezáró... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró