hirdetes

A mobiltelefonok megjelenése

Puskás Rékka
Honnan indultak a mobiltelefonok?

1945-ben elkészült a mobilok 0G generációja. Azért nem elsőnek nevezik, mert nem igazán sorolják a mobiltelefonok közé, ugyanis ez csak a cellákon belüli kommunikációt tette lehetővé, de egyik cellából nem tudott átjutni egy másik cellába. Az első, aki megoldotta ezt a problémát a Motorola elnöke volt, Martin Cooper. Az 1G-t 1980-as évek első felében dolgozták ki, az első ilyen rendszer ’81-ben a Nordic Mobile Telephone (NMT) volt. Míg az első mobilokat inkább kocsikba építették be, mivel túl nagyon és nehezek voltak, hogy zsebre lehessen őket vágni, ma már a miniatürizálás fejlődésével, kisebb digitális elemekkel és nagyobb hatásfokú akkumulátorokkal a telefonok kisebbekké és könnyebbekké váltak.

A mobilok megjelenése Magyarországon

Magyarország első mobiltelefonos hívását Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter hajtotta végre 1990. október 15-én, a Westel hálózatán keresztül.

hirdetes

Ahogyan az egész világon, úgy itthon is meglehetősen gyorsan terjedtek el a mobilok, ezt pedig több tényező is elősegítette. Az egyik ilyen a készülékek árának csökkenése, ami természetesen oda vezetett, hogy még több ember vett magának. A másik, ami nagymértékben befolyásolta még a gyors térnyerést, hogy a fenntartási költségei is csökkentek a mobiloknak, ami a szolgáltatók közötti versenynek köszönhető. Tovább növelte az eszköz népszerűségét, hogy gyorsan fejlődött, ahogy az elektronikai dolgokra ez sokszor jellemző. Így egyfelől mindig tudott kínálni valami újat, amit a fogyasztók meg akarnak venni, hiszen jobb, mint az előző széria, másfelöl pedig hozzászoktatta a fogyasztókat ahhoz is, hogy igényeljék is a mindig újat.

hirdetes

Mobilok – mobiltelefonszámok

2010. január 15-étől fogva hazánkban csak a teljes, 11 számjegyes formátumban lehet tárcsázni a számokat a Nemzeti Hírközlési Hatóság közleménye szerint. Itthon a három legnépszerűbb mobilszolgáltatók a 20-as, 30-as és 70-es számokat adják, ehhez jön a +36, vagy 0036 előtag. Ez azért előnyös, mert így külföldről is lehet itthonra telefonálni – vagy legalábbis lehetett az Euro Roaming előtt.

Neked mi volt az első mobilod márkája? Ha nincs a listában, akkor azt jelöld meg, ami először volt az alábbiak közül!

Neked melyik mobilod volt az alábbiak közül először?

Forrás: Fortepan / FŐOLDAL

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprém

Veszprém: megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi... Tovább

Népviselet

Manapság már hagyományőrzés céljából viselik az emberek Magyarországon.A magyar népviselet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!