hirdetes

Te is szeretted? Ismerd meg a moncsicsik történetét!

TK, ZH
Moncsicsi

Ahogy megjelent az első moncsicsiknek szánt bolt, a babák elkezdtek terjeszkedni – 1975-ben megjelentek az NSZK-ban és Ausztráliában, majd szerte Nyugat-Európában. 1979-ben pedig eljutott egészen az Amerikai Egyesült Államokig, ahol a Mattel cég vette meg a játékot. Minden országban a játék más-más néven futott – megtalálhatták Chicaboo (Anglia), Mon Cicci (Olaszország), Kiki (Franciaország) Virkiki (Spanyolország) néven is.


Moncsicsik a világ körül


A játék sikere után 1980-ban Japánban egy anime is készült róla – ennek neve „Futago no Moncsiccsi” volt, mely lefordítva Moncsicsi ikrek. Ez az anime összesen 116 megközelítőleg ötperces epizód lett. 1983-ban ennek legyártották az amerikai változatát is, melyet az ABC televíziós társaság sugárzott szeptember tizedikétől.

hirdetes


Hazánkba is az 1980-as években jutott el, sajnos azt már nehéz kideríteni, hogy az akkori szocialista Magyarországon mi volt ennek a forrása. Ennek fényében azt is nehéz igazolni, hogy a néhány import baba után ténylegesen kialakult-e egy helyi másolat gyártása – ugyanakkor ez alátámasztaná a játék tömeges megjelenését. Megjelenésekor sokan egyáltalán nem ismerték a moncsicsik eredetét, így teljesen beleivódott a hazai popkultúrába is – egy dal is készült a babákról, melyek 1982-ben Ullmann Mónika énekelt, mely szintén rendkívüli népszerűségre tett szert.

hirdetes


Hogyan is néztek ki ezek az elragadó babák?


A moncsicsi babák kezdetben 18 centiméter magasak voltak, létezett belőlük fiú-, és lányváltozat is. Eleinte kék szemmel rendelkeztek, mégis 1985-től barna szeművé avanzsáltak. Idővel egyre több változatról beszélhettünk, melyek különböző színűek, méretűek voltak és más öltözékekkel rendelkeztek. Kiegészítő jellegük is más és más lett – voltak például, akik az ujjukat szopkodták. 


Manapság szintén kezdenek ismét elterjedni – de velük kapcsolatban már egy új, átdolgozott verzióról beszélhetünk, melyek a mai napig kaphatóak a legtöbb országban.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cseszneki vár

 A cseszneki vár a Bakony hegységben, a Győr és Zirc közötti 82-es főút mellett,... Tovább

Az első magyar televíziós adás

Az első magyar televíziós adás: A magyar televíziózás története 1954. január 20-án... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!