hirdetes

„Üdvözlet Mórról!”- varázslatos videón egy eltűnt kor emlékei

VN

Valósággal életre kel a múlt egy kis darabkája Hübler Krisztián Videóján. Mintha a sok évvel Mór utcáin sétálgatva fedeznénk fel a régi kor fontos helyeit, az iskolát, a takarékpénztárát, a templomot, a pályaudvart, lesnénk be a móri szüretre. Gyertek velünk, sétáljatok egyet a korabeli Mór utcáin és a videó segítségével fedezzétek fel ti is ezt a csodás világot!

Mór régi videón, képeken

Életre kel a múlt

Életre kelteni egy régi kort ma már nem lehetetlen, de azért nem is egyszerű. Szerencsére annyi digitális eszköz, modern technológia végtelen sora áll rendelkezésünkre, hogy egy kisebb-nagyobb kutatómunkával egy kis hozzáértéssel, nagy kalap lelkesedéssel és még nagyobb kalap kreativitással csodálatos korhű anyagokat lehet létrehozni, ahol valósággal megelevenedik a történelem. Hübler Krisztián is erre vállalkozott. Az eredmény pedig: képek, történetek, érzések, emlékek, hangok, hatások, csodás játéka, egy teljesen valóság hű videón, ami visszarepít a múltban.

„Az "eltűnt Budapest" című videón inspirálódva, amit az Animatiqua stúdió adott ki a kezei közül, készítettem egy saját verziót a saját városomról – ez pedig Mór,Fejér Megye. Szerettem volna életre kelteni a régi idők fényképeit, azt éreztetve mintha benne lennénk az események forgatagában újra átélve azt. Mindig fontosnak tartottam, hogy az újabb nemzedékek lássák az őseik lenyomatait, tudják, mi hol volt, és ha van rá esély akkor vigyázzanak rá és óvják azt.”
hirdetes

Életre kel a régi Mór

Saját városának régi arcát mutatja be egy nagyon látványos videón, aminek elkészítésében régi szenvedélye, a múlt megismerése felé érzett hajthatatlan vágy inspirálta: „Mindig szerettem az elmúlt évszázadok képeit, és nézni, most mivé lett, vagy mi van helyette.” Szerencsére sok segítséget kapott a helyi érdekeltségtől, akik boldogan működtek közre a videó elkészítésében. 

„A helyi érdekeltségű Lamberg-kastély Művelődési Központ Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely Helyismereti csapatával közösen válogattuk ki a videóban szereplő képeket, mutatva a még mindig létező helyi érdekességeket. Van, ami időközben már átalakításra kerül, illetve van olyan is, ami teljesen a múlt martalékává lett. Ilyen például a korcsolyapálya, ami nyáron úszásra is teljesen alkalmas volt, ráadásul forrásvíz táplálta. A másik ilyen a takarékpénztár, ami az első jeleneteknél tűnik fel, jelenleg ez a rendőrség épülete. Mellette huszárlaktanya és egy lovarda volt, amelyek ma már nem léteznek, helyükön a Radnóti Miklós Általános Iskola és egy tornaterem áll.”
hirdetes

A videón megelevenednek a múlt század városképének szimbólumai, minden, ami Mór esszenciáját adja, az iskola, a templom, a szüret, a takarék, a dolgos emberek, a korcsolyapálya nyári hullámain meglebbenő kacsa. Krisztián valósággal kiragadott néhány darabot a múltból és elrepítette hozzánk…vagy inkább minket repített el a kiragadott darabokhoz? Ezt mindenki döntse el maga, miután megnézte a videót!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Becsület Rend

Magyar Becsület Rend: A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés. Létrehozásáról... Tovább

Fafaragás

Fafaragás: Az építészetben is nagy jelentősége van a díszítő jellegű fafaragásnak, igazi... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!