hirdetes

Teljesen betilthatják a műanyag zacskókat Magyarországon!

Sz.F.

Rengeteg kárt okoznak a műanyag zacskók az egész világban, ezért már számos helyen hoztak szigorításokat. Nem lesz kivétel Magyarország sem, nézzük, mikortól lép életbe a tiltás! 

Teljesen betilthatják a műanyag zacskókat Magyarországon!

2019-től jelentős szigorítást tervez az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorításának érdekében. Előreláthatólag szeptember végén kerül majd a nyilvánosság elé az új jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja a minisztérium. Hosszútávon nem titkolt terv az, hogy teljesen tiltsák a műanyag zacskók forgalmazását. 

Mi a baj a műanyag zacskókkal? 

A műanyag zacskókkal az a legnagyobb gond, hogy egyetlen használat után a jelentős részük azonnal hulladékká válnak. Az emberek elmennek bevásárolni, ott megvásárolják a műanyag zacskókat, belepakolnak, hazamennek, kipakolnak, és mi történik a zacsival? Igen, megy a kukába azonnal, vagy pár nappal később. Átlagosan Magyarországon évente több mint nyolcan darab műanyag zacskót használunk el fejenként, ami 800 000 000 darabot jelent. El tudjátok képzelni, mekkora károkat okoznak ezek a hulladékok?

hirdetes

A szemét jelentős része újrahasznosítás helyett azonnal a lerakóba kerül, vagy még rosszabb esetben a környezetet szennyezi, és mivel lebomlási ideje nagyon hosszú, így akár több száz évig is károsít.

A természetbe kikerülő műanyag az állatfajok elpusztulását okozza, ráadásul ezek a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba is, végső soron pedig élelmiszereinkbe és még az ivóvizünkbe is! Egy kilogramm tengeri sóban akár 600 mikroműanyag részecske lehet, így ha a napi ajánlott sófogyasztást nézzük, ami 5 grammot jelent, akkor naponta három mikro méretű műanyag is a szervezetünkbe kerül!

hirdetes

Földünk tengereinek és óceánjainak 98 százaléka szennyezett, tehát nincs olyan területszakasz, ahol ne mutatnák ki a mikroműanyag részecskéket. Ugyanakkor már a mézben és a sörben is kimutattak ilyen szemcséket, ami arra utal, hogy ez a mesterséges anyag ott van az élelmiszerláncban…Most pedig nézzük, mikor léphet életbe a szabályozás, és mit is jelent ez a mindennapjainkra nézve, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fertő tó

A Fertő tó az ország nyugati csücskében található alacsony vízállású, néhol lápossá... Tovább

Sárköz és Gemenc

Sárköz és Gemenc: A Sárköz, vagy Tolnai Sárköz földrajzilag egységes, jól... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Magyar Magyarország