hirdetes

Teljesen betilthatják a műanyag zacskókat Magyarországon!

Sz.F.
Teljesen betilthatják a műanyag zacskókat Magyarországon!

Az európai szabályozásokat már évekkel megelőztük Magyarországon, vagyis jelentős mértékű termékdíj megfizetését írták elő, ami annyit jelent, hogy a műanyag zacskók iszonyatosan drágák. Ezzel az volt a cél, hogy a forgalomban lévő műanyag zacskók számát csökkentsék. Fogjuk rá, hogy sikerült is.

Mostantól a termékdíj a törvény módosításával várhatóan még jobban fog emelkedni, a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók esetében. Ezek a zacsik egyébként jellemzően a boltokban található letéphető zacskók, és az úgynevezett csíkos szatyrok. 

Ez viszont még nem minden! Nőni fog az egyszer használatos műanyag evőeszközök, a műanyag poharak, a műanyag edények termékdíja is, szóval minden termék díja emelkedni fog, ami műanyagból készül! A tervek szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell majd fizetni, amely a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy mással helyettesítsék a műanyag termékeket.

hirdetes

Tehát az intézkedések hatására a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási és tárolási megoldásokat részesíthetik előnyben. Magyarország ezzel az intézkedéssel az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, az egyes műanyagtermékek korlátozásáról szóló uniós irányelvjavaslatban foglaltak megvalósítására törekszik. 

A tervezet szerint 2021. január 1-től a műanyag zacskók teljes mértékű betiltására is sor kerülhet, a szaktárca viszont már 2019. július 1-től be szeretné tiltani azokat a műanyag zacskókat, amik különösen nagy veszélyt jelentenek a környezetre nézve.

hirdetes

Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, amik miatt a műanyag idővel apró részecskékre hullik szét, viszont biológiailag nem bomlanak le. Az aprózódás még több kárt okoz, mivel így lehetetlenné válik az összegyűjtés, a műanyag táplálékláncba való bekerülésének kockázata viszont nő! Törekedjetek ti is arra, hogy már most kevesebb műanyag zacskót használjatok, számos alternatív megoldás ismert a helyettesítésre. 

Egyetértesz ezzel a szabályozással?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Honfoglalás

  Honfoglalás: Általános értelemben honfoglalásnak nevezzük azt a folyamatot, melynek... Tovább

Elie Wiesel

Elie Wiesel: a 14 magyar Nobel-díjas tudós egyike.  1986-ban Nobel-békedíjat kapott, mint... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Magyar Magyarország