notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az egészséges életmód hajkurászása közben az emberek tudatába beleégtek a szabványos tiltott ételek, mint például a chipsek, a cukros üdítők, a csokik és más finomságok, amiket senki sem hagy el szívesen. 

Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Azonban nem csak az egyértelműen egészségtelen ételek azok, amik veszélyt jelenthetnek szervezetünkre. Valójában több olyan, biztonságosnak tűnő élelmiszer is felkerül az üzletek polcaira, amik éppen olyan sokat árthatnak nekünk, mint a „közismert bűnözők”. A következőkben ilyen becsapós, elsőre egészségesnek tűnő ételeket sorolunk fel, amiket jobb a polcon hagyni, ha vásárolni megy az ember.

 

Gumimacik

A népszerű, ízletes gumicukrokért kicsik és nagyok is rajonganak – a probléma csak az, hogy a mai gumimacik távol állnak a klasszikus finomságoktól. A természetes pektint gyakran disznókból származó zselatinnal helyettesítik, a csalogató színeket pedig szintetikus ízfokozókkal és színezékekkel érik el. Néhány gyártó kén-dioxidot használ a tartósításra, ami nem mindig kerül fel a csomagolásra sem. Ez a vegyület nagyobb adagokban allergiákat okozhat.

 

Műanyag dobozban árult sózott halak

A műanyag dobozokban árult halak csak akkor biztonságosak, ha olajba vannak beáztatva. Amennyiben olaj helyett sós vízben csomagolják őket, akkor megeshet, hogy hexamin is kerül beléjük, ami több országban is tiltott vegyi anyagnak számít.

 

Fekete olajbogyók

Ez minden idők egyik legvitatottabb élelmiszere. A helyzet az, hogy nem léteznek „fekete” olajbogyók. Az érett bogyók sötétlila vagy barna színűek. A fekete olajbogyók valójában zöld bogyók, amelyekhez különleges tápanyagokat adtak hozzá – gyakran vas-glukonátot. Habár kisebb mennyiségben nem ártalmas, valójában egyáltalán nem is egészséges. A következő oldalon folytatom! 

 

Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Cukormáz

A cukormáz, vagy máz szó sokak lelki szemei elé csillogó, finom édességek képét vetíti. A csokoládémáz általában kókuszból, vajból, tejből és cukorból készül. Azonban az édességek (cukrok, zselés cukrok, stb.) bevonására gyakran egy másfajta mázat használnak. Ezek színesebbek és mutatósabbak, de az összetevők között többnyire káros anyagokat találunk. 

hirdetes

 

Rákrudak

A rákrudak közkedvelt hozzávalói sok finom salátának, de valójában semmi közük a rákokhoz. Ezek a rudak ugyanis passzírozott fehérhal-filéből készülnek, amit gyakran gluténnel, keményítővel vagy tojásfehérjével helyettesítenek. Sosem kerül helyettesítésre azonban a rengeteg cukor, ízanyag, színezék és ízfokozó. Azon kívül, hogy mindezen alkotóelemeknek köszönhetően fennáll az elhízás veszélye, ott van még az ételmérgezés rizikója is, a rákrudakat ugyanis nem csak fagyasztva, hanem simán lehűtve is szokás árulni.

 

Kukoricapehely

A kukoricapelyheket a világ szinte minden vidékén ismerik, és gyakran a legegészségesebb napindítók között emlegetik őket. Azonban a felhasznált hozzávalókat és az elkészítés folyamatát elnézve az „egészséges” jelző nem más, mint egy marketingfogás. A pelyhek kisütésével ugyanis minden vitamin eltűnik a kukoricalisztből. A cukor, és a kisütéshez használt olaj, illetve a különböző tartósítószerek azonban nagyon is jelen vannak, és egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek. Rendszeres fogyasztásuk extra kilók felszedéséhez vezethet. És még mindig nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

 

Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Füstölt ételek

A füstölt ételek amennyire népszerűek, olyan gyakran vitatottak is egészségügyi veszélyeiket illetően. A hagyományos füstölési módszerek valóban működnek, és képesek tartósítani az ételeket, azonban az olcsóbb, „folyékony füstöt” használó technikák már felvetnek bizonyos kérdéseket. Az ízfokozókat, fenolokat és formaldehidet tartalmazó veszélyes vegyi anyagok gyakran nem kerülnek rá a csomagolásra, a romlott ételeket pedig gyakran a hozzáadott íz miatt észre sem veszik az emberek. Az igazi füstölt ételeket a jellegzetes, füstölési eljárásra utaló jelek alapján lehet megkülönböztetni a „műfüstölt” verzióktól – ezek a kampónyomok, a kötélnyomok és a rácsnyomok. 

hirdetes

 

Vörösbab

A vörösbabnak (más néven vesebab) több előnye és hátránya is felsorolható, azonban most egy különös tulajdonságukra szeretnénk felhívni a figyelmet. A vörösbabok különösen károsak lehetnek a szervezetre, ha nem megfelelően készítik el őket. Ha nem forralod őket elég sokáig, akkor a természetes méreganyagaiknak nem lesz elég idejük, hogy kifőjenek belőlük. A megfelelő előkészítéshez először mosd le a babokat, majd hagyd ázni őket legalább 2 óráig, végül pedig főzd őket további egy órán át.

 

Szőlő

A szőlők szavatossági ideje nagyon rövid, ezért érdemes nem sokkal a szüretelésük után elfogyasztani őket. Persze ez nem éri meg a termelőknek és az üzleteknek, ezért antioxidánsok használatával próbálják javítani kinézetüket és tárolhatóságuk időtartamát. Ha tehát olyan szőlőket veszel, amik néhány nap alatt nem romlanak meg, akkor valószínűleg vegyszerekkel lettek kezelve.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Pünkösd

Pünkösd: A Katolikus Egyház egyik legnagyobb ünnepe. A pünkösd a húsvét utáni 7.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 148

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek