hirdetes

Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Sz.F.
Ezeket az ételeket nem érdemes levenni a polcról az üzletekben

Rákrudak

A rákrudak közkedvelt hozzávalói sok finom salátának, de valójában semmi közük a rákokhoz. Ezek a rudak ugyanis passzírozott fehérhal-filéből készülnek, amit gyakran gluténnel, keményítővel vagy tojásfehérjével helyettesítenek. Sosem kerül helyettesítésre azonban a rengeteg cukor, ízanyag, színezék és ízfokozó. Azon kívül, hogy mindezen alkotóelemeknek köszönhetően fennáll az elhízás veszélye, ott van még az ételmérgezés rizikója is, a rákrudakat ugyanis nem csak fagyasztva, hanem simán lehűtve is szokás árulni.

Kukoricapehely

A kukoricapelyheket a világ szinte minden vidékén ismerik, és gyakran a legegészségesebb napindítók között emlegetik őket. Azonban a felhasznált hozzávalókat és az elkészítés folyamatát elnézve az „egészséges” jelző nem más, mint egy marketingfogás. A pelyhek kisütésével ugyanis minden vitamin eltűnik a kukoricalisztből. A cukor, és a kisütéshez használt olaj, illetve a különböző tartósítószerek azonban nagyon is jelen vannak, és egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek. Rendszeres fogyasztásuk extra kilók felszedéséhez vezethet. 

hirdetes

Füstölt ételek

A füstölt ételek amennyire népszerűek, olyan gyakran vitatottak is egészségügyi veszélyeiket illetően. A hagyományos füstölési módszerek valóban működnek, és képesek tartósítani az ételeket, azonban az olcsóbb, „folyékony füstöt” használó technikák már felvetnek bizonyos kérdéseket. Az ízfokozókat, fenolokat és formaldehidet tartalmazó veszélyes vegyi anyagok gyakran nem kerülnek rá a csomagolásra, a romlott ételeket pedig gyakran a hozzáadott íz miatt észre sem veszik az emberek. Az igazi füstölt ételeket a jellegzetes, füstölési eljárásra utaló jelek alapján lehet megkülönböztetni a „műfüstölt” verzióktól – ezek a kampónyomok, a kötélnyomok és a rácsnyomok. 

Vörösbab

A vörösbabnak (más néven vesebab) több előnye és hátránya is felsorolható, azonban most egy különös tulajdonságukra szeretnénk felhívni a figyelmet. A vörösbabok különösen károsak lehetnek a szervezetre, ha nem megfelelően készítik el őket. Ha nem forralod őket elég sokáig, akkor a természetes méreganyagaiknak nem lesz elég idejük, hogy kifőjenek belőlük. A megfelelő előkészítéshez először mosd le a babokat, majd hagyd ázni őket legalább 2 óráig, végül pedig főzd őket további egy órán át.

hirdetes

Szőlő

A szőlők szavatossági ideje nagyon rövid, ezért érdemes nem sokkal a szüretelésük után elfogyasztani őket. Persze ez nem éri meg a termelőknek és az üzleteknek, ezért antioxidánsok használatával próbálják javítani kinézetüket és tárolhatóságuk időtartamát. Ha tehát olyan szőlőket veszel, amik néhány nap alatt nem romlanak meg, akkor valószínűleg vegyszerekkel lettek kezelve.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Aratóünnep

Aratóünnep: nyári népszokás, mely manapság szinte teljes egészében kihalt. Ez a napot ott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek
X
Kövess minket facebookon!