hirdetes

Kis alapterületű lakások, modernnek számító bútorokkal – nappalik a Kádár-korszakban

TK, ZH

Az akkori Sztálinvárosban, ahogy megépült az első panellakás 1959-ben már nem volt megállás – ezek a kisebb alapterülettel rendelkező otthonok határozták meg a ’60-as, ’70-es éveket, melyek olyan gyorsan szaporodtak el, akár a gombák.

Nappali

Az akkori lakáshiányt, mely a második világháború pusztítása, valamint a falvakból hirtelen városba felköltöző tömeg eredményezett, a különböző panellakások gyors felépítésével igyekezték orvosolni – ami nem mellesleg jó megoldásnak tűnt. A házgyári technológiával készült otthonok tucat számra jelentek meg – ezeket pedig kisebb alapterület jellemzett, mégis számos család hálás volt értük, s talált általuk új otthonra.


Mi is jellemezte ezeket a panellakásokat?


Mint már említettem, rengeteg család számára nyújtottak ezek az épületek otthont. Mégis, modernsége és összkomfortossága mellett hamar szembesülhettek a lakók annak hiányosságaival is.


A kisebb mérettel rendelkező szobák másféle lakberendezést igényeltek, mint amihez akkor a lakók hozzá voltak szokva – ezt pedig érdemes volt egy nagyobb mennyiségű leleményességgel is társítani, ugyanis a nagyobb bútorok szinte soha nem fértek el a helyiségekben. A beépített szekrények ugyanakkor nagyban előre mozdították a lakások élhetőségét.

hirdetes


Az apróbb helyiség mellett más kellemetlenségekkel is szembe kellett a lakóknak nézni – a panellakásokban ugyanis nem beszélhettünk magánszféráról. Mindenki tudott a másikról mindent, lehetett hallani ahogy szomszédok veszekednek, a gyerekek kiabálnak, játszanak, de azt is tudhatták, éppen ki mit hallgat a rádióban, vagy mit néz a televízióban.

hirdetes


Egyedül a közelben megtalálható közértek, oktatási intézmények és játszóterek voltak képesek kompenzálni a kellemetlenségeket, melyek a panelekben élő családokat érintették.


Apró helyiségek


Ezek a lakások összesen két-, vagy másfél szobákkal rendelkeztek, így az egyik szoba általában a fiataloké volt, ezzel szemben a másik pedig a szülőké – utóbbi szolgált lakószobaként, tehát a gyermekes családoknál a nappali luxusnak számított.

A képesk forrása: Fortepan / Gárdos György, Fortepan / Horváth Péter

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vörösmarty tér

Vörösmarty tér: A budapesti Vörösmarty tér az V. kerületben, a Váci utca, a Deák Ferenc... Tovább

Anjou ház

Anjou ház: Az Anjou-ház mindig a Franciaország északnyugati részén elterülő Anjou... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!