hirdetes

Kis alapterületű lakások, modernnek számító bútorokkal – nappalik a Kádár-korszakban

TK, ZH
Nappali

Amennyiben valaki pedig modernebb bútorokat, illetve textileket szeretett volna, gyakran hitelt kellett felvenniük a lakóknak. Aki viszont ezzel, vagy enélkül, ha megtehette, akkor a legendás Otthon Áruházban, vagy a későbbi Domusban vásárolhatta meg az áhított darabokat. Ezek mellett ugyanakkor egyáltalán nem volt ritka, hogy az álom enteriőrt lehetetlen volt kialakítani – hiszen, egyáltalán nem fért volna be a lakásba. A bútor- és textiláruházakban kirakott darabok pedig sokszor nem is voltak elérhetőek.


Amint láthatjuk nem is az volt a probléma, hogy a választék véges volt, tehát a nappalik lakberendezés szempontjából szinte ugyanolyanok voltak, hanem hogy nem is lehetett volna egy átlagembernek mást kiviteleznie.

hirdetes


Típusbútorok tömkelege


A nappalik sztárját, a modernnek számító, polírozott fából készült Varia bútort az ’50-es évek végén dobták piacra, akkor is először az Ipari Vásáron volt látható. Azért vált ennyire népszerűvé, közkedveltté, mert több elemből épült fel, melyeket akár külön is meg lehetett vásárolni, majd a lakásokba helyezni – arról nem is beszélve, hogy kedvünk szerint variálhattuk a darabokat.


Emellett még közkedveltté vált a Bodnár János által tervezett, fémvázas Panni fal, melyben még egy írólap is helyet kapott. A szinte mára már ikonikussá vált szekrénysornak egy vitrin is részét képezte, mely elmaradhatatlan bútora volt a nappaliknak, amikben egy dohányzóasztal is gyakorta helyet kapott.

hirdetes


Emellett megjelentek még kárpitozott székek, fotelek, esetenként műbőr puffok – egészen a Pille székekig.


Nagyobb népszerűségnek örvendett még a kagylószék, az Erika szék, melyet Burián Judit tervezett 1959-ben, illetve gyakorta megjelent a Bútoripari Vállalat Kecskeméti Gyáregysége által kivitelezett Gondola szék is.


Kiegészítők kapcsán elsősorban csipketerítőkről beszélhettünk, valamint a kerámiakaspók is elterjedtek voltak. Rajtuk kívül pedig a nippek is nagy népszerűségnek örvendtek.

A kép forrása: Fortepan / Bekker Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fertő tó

A Fertő tó az ország nyugati csücskében található alacsony vízállású, néhol lápossá... Tovább

Bodrog

Bodrog: A nagy magyarországi folyók egyike.  A Bodrog a Tisza jobb oldali mellékfolyója.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!