hirdetes

Wass Albert műve bekerült a kötelező olvasmányok közé – Itt az új NAT

B. Á.

2020. január 31-én, este 10 órakor jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzeti Alaptanterv (NAT), amit néhány hónap múlva be is vezetnek az első, az ötödik, valamint a kilencedik évfolyamon. Nézzük, milyen változásokon ment keresztül az új NAT!

Megjelent az új Magyar Alaptanterv

Hagyományos, modern, nemzeti identitást erősítő

A legújabb Nemzeti Alaptanterv (NAT) ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatokat a magyar oktatás hagyományaival, értékeivel, valamint erősíti a nemzeti identitást. A heti óraszámokat évfolyamonként határozza meg, az alsó tagozat első három évében 24 óra lesz egy héten, amiből 22 kötelező – ebben a maximumban már a heti öt testnevelés óra is benne van.

A negyedik évben 25, a hatodikban 28, a hetedikben, a nyolcadikban 30, míg a kilencedik-tizenkettedikben 34 óra lesz a heti maximum óraszám. Ettől magasabb óraszáma csak a két tannyelvű iskolai oktatásban, a sportiskolákban, a nemzetiségi nevelésben, és az emelet szintű oktatásban tanulóknak lehet. Ezek az óraszámok azt jelentik, hogy az ígéreteknek megfelelően valóban sikerült mérsékelni a terhelést. 

hirdetes
hirdetes

Wass Albert műve a kötelezők között

Korábban komoly konfliktusokat váltott ki, hogy a sajátos nézeteket valló Takaró Mihály irodalomtörténész is részt vehet a NAT magyar irodalomra vonatkozó részének átdolgozásában, de ha megnézzük a kötelező olvasmányok listáját, forradalmi átalakulást nem igazán láthatunk. Wass Albert a megismerendő szerzők között kapott helyet, és az Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye a felső tagozatosok egyik kötelező olvasmánya lett.

Ugyanakkor az évtizedek óta változatlanul előírt klasszikusok maradtak, mint például Arany János: Toldi, Gárdonyi Géza: Egri Csillagok, Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, Petőfi Sándor: János vitéz. Jókai Mór esetében történt változás, csak rövidebb műveket ír elő az új NAT, Az Arany ember maradt, viszont A kőszívű ember fiai nem. Herczeg Ferenc is bekerült az új alaptantervbe, Az élet kapuja című regénye a kötelezők között szerepel. Az új Nemzeti Alaptanterv részleteit a Magyar Közlönyben olvashatjátok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc: Zenthe Ferenc Rameshofer Ferenc néven született. A Nemzet Színésze címmel... Tovább

2006-os választások

A 2006-os magyarországi országgyűlési választás volt... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság