hirdetes

Lehet négercsókot készíteni házilag? Az igazi retro négercsók receptje

Noémi Vida

Pár nappal ezelőtt rakott ki valaki a kedves kis Facebook csoportunkba,  a „Retro, made in Hungária” csoportba egy képet egy négercsókról, és annyian, de annyira írtátok, hogy nagyon ennétek, hogy arra gondolam nem lehet ezt házilag is elkészíteni? És a válasz, dehogy nem lehet! Úgyhogy elő is kerestem nektek a retro négercsók eredeti receptjét, készítsétek el ti is otthon!

Négercsók recept

Gyerekkorom kedvenc négercsókja

Ilyenkor nagyon büszke tudok rá lenni, hogy abonyi lány vagyok, ugyanis nem tudom, hogy tudjátok-e, de ez az isteni finomság, a négercsók bizony Abonyból származik! Éppen ezért gyerekkorom legnagyobb kedvence volt, akár akartam, akár nem. Abonyban folyt a gyártás, és ahogyan az lenni szokott, képződött selejt. Ha ettetek már négercsókot, akkor biztosan tudjátok, hogy milyen könnyen megsérül a habot borította csoki egyetlen óvatlan mozdulattól, ezeket pedig nem lehet forgalomba hozni, de kidobni sem feltétlenül kell, mert akadt olyan, aki így is szívesen fogyasztotta, mondjuk én. Gyerekkoromban szó szerint zsák számra pusztítottuk be a négercsókot, és most így a csoportba kirakott kép láttán eszembe is jutott, hogy mennyire hiányzik ez a tömény cukros édesség.

A négercsókról

Engedjétek meg nekem, hogy kicsit bemutassam a négercsókot, ha már egyszer ennyire közel áll hozzám. „A Négercsók az Abonett Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. abonyi cég Magyarországon cukrászsütemények vonatkozásában bejegyzett védjegye.” Hűha! Azért tudok ennek annyira örülni, mert Abony nem sok mindenről híres, nem sok minden van itt, de ha valami van, akkor annak nagyon kell örülni! És igen, az Abonett is abonyi termék, ami egyébként a nevén is jól látszik, és ezt is sokat tömtem gyerekkoromban.  De térjünk vissza az eredeti témára! A négercsók gyakorlatilag nem más, mint ostyalapra helyezett tojáshab, csokoládéval borítva, nem valami nagy találmány, ráadásul még nem is saját kútfőből származik, hiszen a mintát nyugatról vettük, de akkor is a miénk, és ugye hogy te is szereted?! A négercsókot még 1980-ban kezdte el gyártani az akkoriban még abonyi Újvilág Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetkezet néven jegyzett vállalat. Nagy sikertörténet volt ez akkoriban, olyannyira, hogy a Wikipédia adatai szerint az első évben az üzem mintegy 47 milliós árbevételre tett szert, magából a Négercsókból 17,5 millió forint értékben fogyott. 1983-ban már 67 millió forint árbevételt generált a termék.1984-ben napi 144 000 darab Négercsókot gyártottak,1988-ban pedig napi 200 000 darabot. A négercsók sikertörténetének a végét a nyugati piacokról beáramló konkurencia jelentette. Az Abonett kft. a termék gyártását 2016-ban befejezte, de mutatok nektek egy receptet, amivel visszaidézhetitek az ízét, lapozzatok egyet!

hirdetes
hirdetes

Az eredeti, retro négercsók receptjéhez lapozz egyet!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunántúl

A Dunántúl Magyarország nyugati felének gyűjtőneve. A Duna folyási irányának jobb oldalát... Tovább

Vas megye

Vas megye Magyarország legnyugatibb megyéje Ausztria mellett. A megye székhelye Szombathely. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!