hirdetes

Valóban megtalálták Törökországban Noé bárkáját?

Sz. F.

A kutatók szinte teljesen biztosak abban, hogy a törökországi Ararát-hegységben megtalálták a legendás bárkát, ez a felfedezés egy több évszázados rejtélyre adna válaszokat!

Törökországban találtak rá Noé bárkájára

Noé bárkája

A Biblia leírása szerint Noé bárkája egy nagy méretű hajó volt, melyet Noé Isten parancsára épített, hogy megmentse családját és a föld állatvilágát az özönvíztől. A történet olvasható a Bibliában, Mózes első könyvének (Genezis) 6–9. részeiben. A Biblia kronológiája szerint az Özönvíz Kr. e. 2370-ben kezdődött.

A bibliakritikusok véleménye szerint a Genezisben elbeszélt bárkáról szóló történet két egymástól független elbeszélésen alapszik és a mai ismert verzió végleges formája csak a Kr. e. 5. században alakult ki. Az ortodox zsidók, a keresztények és a muszlimok is visszautasítják a fenti elméletet. A bibliai leírás szerint a bárka gófer fából épült és szurokkal volt vízállóvá téve.

A bárka belsejében rekeszek voltak. A bárka hossza háromszáz sing (137 méter), szélessége ötven sing (22,9 méter), magassága harminc sing (13,7 méter) volt. Egy ablaksor volt rajta felülről egy singre (az ókori „sing” mértékegység, amely a felnőtt átlagember könyökétől a kinyújtott kézfej középső ujjáig mért körülbelül 45,72 cm-es távolság) és egy ajtaja volt oldalt. A bárka belseje három szintre oszlott és térfogata meghaladta a 40 ezer m³-t. A bárkatörténet gyakori témája a vallási kutatásoknak, szövegeknek.

A 18. századtól a geológia és a biogeográfia is csatlakozott a kutatásokhoz. A bibliakutatók és a történészek is ásatásokat végeztek a törökországi Ararát-hegyen, ott, ahol a Biblia szerint Noé bárkája az özönvíz elmúltával földet ért. A következő oldalon elmondom, mire bukkantak!

hirdetes
Törökországban találtak rá Noé bárkájára

Esprante azon 108 tudós egyike, akik részt vettek a 3 napos Nemzetközi Ararát-hegy és Noé Bárkája Szimpóziumon Agriban, ahol a bárka jelenlévő vizsgálói meggyőződéssel állították, hogy a fa építmény alakja, amit a hegyen fedeztek fel, a legendás hajóé.

Noé bárkája az a hajó, amely Teremtéstörténetben szereplő özönvíz során segített Noénak és családjának, azok kívül az összes állatfajnak túlélni. A bárka tervét maga Isten adta Noénak. Prof. Esprante úgy döntött, hogy megvizsgálja a hegy környékét, múltbáli katasztrofális események után kutatva. azt állítja, hogy pontos tudományos munkára lesz szükség a területen. Hiszi, hogy a szükséges technikai felszereltséggel és helyi szakemberek együttműködésével megtalálhatják a rejtélyre a magyarázatot.

Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely arra utalna, hogy egy szörnyű árvíz elpusztította az életet a Földön, bár Dr. Oktay Belli az Isztambuli Egyetem professzora ezt nem fogadja el. Azt mondta: “Noé bárkája és az özönvíz nem egy mítosz, hanem egy igazi esemény, amelyet minden szent könyvben meg említettek.”

Dr. Andrew A. Snelling, egy fiatal geológus, aki az Answers in Genesis- nél (Válaszok a Teremtés történetre) dolgozik, nem hiszi, hogy ez lenne a konkrét valós helyszín. Az Answers in Genesis’ honlapján írta, hogy az érdeklődés középpontjában álló bárka utáni kutatás évszázadok óta tart és ezek során bizonyos tényezők azt sugallják, hogy a bárka végső pihenőhelye valahol a hegyekben van.

hirdetes

Forrás

Törökországban találtak rá Noé bárkájára

A The Express-nek elmondta: “A bibliai utalás, miszerint az Ararát- hegyen akadt fenn a bárka, azt jelenti, hogy a hegy még az özönvíz előtt alakult ki. Az özönvíz globális katasztrófa volt, amely teljesen átformálta a Föld geológiáját, és azóta a Föld felszínén változás következett be. Talán a modern Ararát-hegység geológiája rávilágít arra, hogy keresnünk kell e Noé bárkáját azon a hegyen.

Továbbá tisztázta: “A vulkán, amelyet most Ararát-hegynek hívnak, nem emelkedett fel egészen az óceán (özönvíz) vizek visszavonulása után. Ráadásul az Ararát-hegy lávája és hamu rétegei az özönvíz utáni jégkorszak idejéből erednek. Ez összhangban van azzal, hogy az Ararát-hegység az özönvíz után, száraz fennsíkon keletkezett.

“Az Ararát-hegy egy özönvíz utáni vulkán, amely továbbra is kitört, legutóbb kevesebb, mint 200 évvel ezelőtt. Így az én szemszögéből nézve, bibliai geológus, nem hiszem, hogy Noé bárkáját Ararát-hegyen lehetne megtalálni. Ehelyett valószínű, hogy egy akkoriban jelenlévő másik magas hegyen kötött ki ezen a területen.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hortobágyi pásztormúzeum

Hortobágyi pásztormúzeum: 1785-ben szekérállást építettek a Csárda mekké, ebből... Tovább

2014-es választások

 A rendszerváltás utáni hetedik országgyűlési választást Magyarországon 2014. április... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld