hirdetes

Nosztalgiabomba: 12 dolog, amikre a mai fiatalok már nem is emlékezhetnek

emszi

Ha szeretnél néhány percre elmerülni a nosztalgia ismerős érzésében, akkor csak olvasd el az alábbi dolgokat! Te mikre emlékszel ezek közül?

Gyerekkorunk emlékei, amiket a mai fiatalok már nem is ismernek fel

Minden korosztálynak megvannak a sajátos emlékei, amikről az új generációk már csak képek alapján emlékezhetnek. Ahogy nekünk is mutogatták szüleink fiatalságuk meghatározó játékait, vagy egyéb szórakoztató, esetleg mindennapokban használt eszközeit, úgy mi is kénytelenek leszünk egyszer megmagyarázni a gyermekeinknek, vagy unokáinknak, hogy mire voltak jók ezek a dolgok.

Most összegyűjtöttünk néhány olyan emlékforrást, amelyek láttán biztosan te is elmosolyodsz majd magadban. Belegondolni is furcsa, hogy manapság már ezek is elavultnak számítanak, hiszen mintha csak tegnap lett volna, hogy legutóbb használtuk őket! Meg fogsz lepődni, hogy mi minden tűnt már el látszólag a hétköznapokból!

Zenék, filmek, családi képek – emlékszel azokra a fényes korongokra?

Minden valamire való zeneőrült vagy filmszerető otthonában még ma is található egy CD-táska. Voltak kisebb méretűek, és voltak, amikben rengeteg lemez elfért. Manapság a felhőtárhelyek és az egyre olcsóbbá és kisebbé váló USB-s adathordozók szinte teljesen feleslegessé tették az optikai meghajtókat.

Mit nekünk okostelefonos zenehallgatás?

Ha már a lemezeknél tartunk – mikor láttunk az elmúlt évtizedben bárkinél is hasonló készüléket? Lassan az MP3-lejátszók is kezdenek kimenni a divatból, hiszen akár százszor annyi zene is elfér az ember okostelefonján, mint egy ilyen discmanen.

hirdetes

Iskolai élet a chatelés előtt

Apró, összegyűrt üzenetek a padok alatt, szerelmes levelek, gúnyos versikék a tanárokról. A klasszikus iskolai unaloműzés egyik legnépszerűbb formája. Mindaddig az is volt, amíg nem terjedtek el a fiatalok között is az okostelefonok, amiken keresztül akár az egész osztály is kommunikálhat észrevétlenül egy csoportos beszélgetés keretein belül.

hirdetes

A VHS-kazetták birodalma

Sokaknak a mai napig megvannak a padláson, vagy valamelyik szekrény mélyén azok a régi kincsek, amiket videokazettáknak nevezünk. Bizony, még jóval a DVD-lemezek (és már azok is mennek ki a divatból, lásd: feljebb) hódítása előtt minden családi esemény, TV-sorozat és kedvenc film ilyen különös fekete dobozkákon került archiválásra. Főbenjáró bűnnek számított szó nélkül rávenni más felvételére kedvenceinket – volt is belőle sok civakodás!

Apropó kazetták

Akik életükben egyszer láttak videokazettás felvételt – érdekes belegondolni, hogy sok mai tizenévesnek ez a mai napig kimaradt az életéből – azok ismerik ezt a jelenséget. Nem, a hiba nem az ön készülékében van – ahogyan azt mondani szokás, csupán így nézett ki a fent említett kazetták visszatekerése. Igen, ekkor még nem léteztek jelenetek, mint a digitális lemezek esetén, és sokszor várni kellett, mire visszaértünk a film elejére.

WC-k az okostelefonok előtt

Mielőtt az okostelefonok és egyéb smart eszközök elterjedtek volna, nem vihettük magunkkal a világot a WC-re. Sok otthonban a mai napig van egy pici szekrény a mosdók mellett, amin néhány vicceskönyv vagy hasonló, néhány perc szórakozást garantáló dolog található, ha az ember huzamosabb időt szeretne a WC-n tölteni. Ha nincs más, még mindig áttanulmányozhatjuk a légfrissítő tubusát, és megpróbálhatjuk kitalálni, hogy a külföldi leírásban melyik szó mit jelent, miközben a magyarhoz hasonlítgatjuk a szöveget.

Amennyiben neked is kellemes nosztalgiát okozott, hogy újra olvashattál ezekről a dolgokról, ne habozz, lapozz a következő oldalra, ahol további régiségekkel kedveskedünk cikkünkben! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Töhötöm

Töhötöm: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Töhötöm az egyik közülük.... Tovább

Füzéri vár

Füzéri vár: A füzéri vár középkori vár, amely Füzér település közvetlen közelében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!