notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyerekkorunk emlékei, amiket a mai fiatalok már nem is ismernek fel

hirdetes

Nosztalgiabomba: 12 dolog, amikre a mai fiatalok már nem is emlékezhetnek

emszi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha szeretnél néhány percre elmerülni a nosztalgia ismerős érzésében, akkor csak nézd meg az alábbi képeket! Te mikre emlékszel ezek közül?

Gyerekkorunk emlékei, amiket a mai fiatalok már nem is ismernek fel

Minden korosztálynak megvannak a sajátos emlékei, amikről az új generációk már csak képek alapján emlékezhetnek. Ahogy nekünk is mutogatták szüleink fiatalságuk meghatározó játékait, vagy egyéb szórakoztató, esetleg mindennapokban használt eszközeit, úgy mi is kénytelenek leszünk egyszer megmagyarázni a gyermekeinknek, vagy unokáinknak, hogy mire voltak jók ezek a dolgok.

 

Most összegyűjtöttünk néhány olyan emlékforrást, amelyek láttán biztosan te is elmosolyodsz majd magadban. Belegondolni is furcsa, hogy manapság már ezek is elavultnak számítanak, hiszen mintha csak tegnap lett volna, hogy legutóbb használtuk őket! Meg fogsz lepődni, hogy mi minden tűnt már el látszólag a hétköznapokból!

 

Zenék, filmek, családi képek – emlékszel azokra a fényes korongokra?

 

Minden valamire való zeneőrült vagy filmszerető otthonában még ma is található egy CD-táska. Voltak kisebb méretűek, és voltak, amikben rengeteg lemez elfért. Manapság a felhőtárhelyek és az egyre olcsóbbá és kisebbé váló USB-s adathordozók szinte teljesen feleslegessé tették az optikai meghajtókat.

 

Mit nekünk okostelefonos zenehallgatás?

 

Ha már a lemezeknél tartunk – mikor láttunk az elmúlt évtizedben bárkinél is hasonló készüléket? Lassan az MP3-lejátszók is kezdenek kimenni a divatból, hiszen akár százszor annyi zene is elfér az ember okostelefonján, mint egy ilyen discmanen.

 

Iskolai élet a chatelés előtt

 

Apró, összegyűrt üzenetek a padok alatt, szerelmes levelek, gúnyos versikék a tanárokról. A klasszikus iskolai unaloműzés egyik legnépszerűbb formája. Mindaddig az is volt, amíg nem terjedtek el a fiatalok között is az okostelefonok, amiken keresztül akár az egész osztály is kommunikálhat észrevétlenül egy csoportos beszélgetés keretein belül.

Gyerekkorunk emlékei, amiket a mai fiatalok már nem is ismernek fel

A VHS-kazetták birodalma

 

Sokaknak a mai napig megvannak a padláson, vagy valamelyik szekrény mélyén azok a régi kincsek, amiket videokazettáknak nevezünk. Bizony, még jóval a DVD-lemezek (és már azok is mennek ki a divatból, lásd: feljebb) hódítása előtt minden családi esemény, TV-sorozat és kedvenc film ilyen különös fekete dobozkákon került archiválásra. Főbenjáró bűnnek számított szó nélkül rávenni más felvételére kedvenceinket – volt is belőle sok civakodás!

hirdetes

 

Apropó kazetták

 

Akik életükben egyszer láttak videokazettás felvételt – érdekes belegondolni, hogy sok mai tizenévesnek ez a mai napig kimaradt az életéből – azok ismerik ezt a jelenséget. Nem, a hiba nem az ön készülékében van – ahogyan azt mondani szokás, csupán így nézett ki a fent említett kazetták visszatekerése. Igen, ekkor még nem léteztek jelenetek, mint a digitális lemezek esetén, és sokszor várni kellett, mire visszaértünk a film elejére.

 

WC-k az okostelefonok előtt

 

Mielőtt az okostelefonok és egyéb smart eszközök elterjedtek volna, nem vihettük magunkkal a világot a WC-re. Sok otthonban a mai napig van egy pici szekrény a mosdók mellett, amin néhány vicceskönyv vagy hasonló, néhány perc szórakozást garantáló dolog található, ha az ember huzamosabb időt szeretne a WC-n tölteni. Ha nincs más, még mindig áttanulmányozhatjuk a légfrissítő tubusát, és megpróbálhatjuk kitalálni, hogy a külföldi leírásban melyik szó mit jelent, miközben a magyarhoz hasonlítgatjuk a szöveget.

Gyerekkorunk emlékei, amiket a mai fiatalok már nem is ismernek fel

Az a bizonyos illat

 

Még mindig különös számomra, hogy az egykor népszerű DVD-lemezek már egy régebbi generációhoz tartoznak. Emlékszünk arra az illatra, amit egy új, üres DVD-tok első néhány kinyitásakor érezhettünk? Ezt egyetlen okostelefonos alkalmazás sem helyettesítheti!

 

Csengőhangok az internet elterjedése előtt

 

Tegye fel a kezét, aki rögzített a régi telefonjával zenét a rádióból, vagy a TV-ből, hogy később azt beállíthassa csengőhangnak. Amikor még nem léteztek szinkronizálható eszközök, különösen nehéz lehetett kedvenc dalunkat valahogyan átjuttatni a készülékünkre. A hangrögzítő funkció egyébként sok szórakozást nyújtott mindenkinek, aki egy kicsit unatkozott néha.

 

Apropó telefonos csengőhangok

 

„Küldd át infrán!” – ha ismered ezt a mondatot, akkor valószínűleg már jó ideje a felnőtt éveidet gyűröd te is. A mai fiatalok sosem fogják ismerni azokat az izgalmakat, amikor mérnöki szaktudással próbáltuk belőni a legmegfelelőbb szöget, hogy az infrás fájlküldés sikeresen megtörténhessen. Akkoriban még a Bluetooth is csak kósza hír volt csupán, a telefonok pedig nem kapcsolódhattak bármikor az internetre, hogy Wi-Fin keresztül osszanak meg fájlokat egymással.

Gyerekkorunk emlékei, amiket a mai fiatalok már nem is ismernek fel

Egy igazi rémálom

 

Ez bizony egy telefon, akármennyire is különösnek tűnhet ez az elmúlt évtizedben születettek számára. Persze sok irodában a mai napig ezeket a készülékeket használják, de az otthonokból már javarészt kiszorították őket a vezetéknélküli változatok. Milyen jó is volt azt a gumiszerű vezetéket birizgálni egy-egy beszélgetés közben – hiszen nem mászkálhattunk kedvünkre otthonunkban, elvégre a falhoz voltunk kötözve. Amikor aztán ez a vezeték ilyen gubancos lett, igazi tragédiaként éltük meg!

 

Már akkor is volt mit nyomkodni

 

Ha valakinek nem jutott Tetris, annak sem kellett búsulnia. Ezek az apró műanyag játékok víz és levegő segítségével okoztak nekünk rengeteg kihívásokkal teli percet. Az okostelefonos alkalmazásokkal ellentétben ez valódi és kézzelfogható játék volt!

 

Az internet dióhéjban

 

Még a tárcsázós kapcsolatok idején ilyesmivel szembesültek a felhasználók, akik kapcsolódni kívántak arra a bizonyos internet-micsodára. Ilyenkor általában a telefont sem lehetett használni átmenetileg, amíg a kapcsolat létre nem jött. Ma persze már végtelenül kényelmes, hogy a telefonunk automatikusan kapcsolódik az otthoni Wi-Fi hálózatra mikor hazaérünk, a számítógép pedig egész egyszerűen folyamatos kapcsolatban áll az internettel.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
135 529
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
135 529
Közösség

Szótár

Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyi Bencés Apátság: A tihanyi apátság egy bencés apátság, amelyet Tihanyban, a... Tovább

Látnivalók Budapesten

Látnivalók Budapesten Budapest egyike a világ legszebb fővárosainak. Nem csupán csodás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 113

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Retró