hirdetes

Nyár vége, ősz előtt nem érdemes enyhítésekre számítani

VN

Már nagyon sokan várják a koronavírus járvány enyhítése céljából bevezetett intézkedések enyhítését, amiket eredetileg november 11-én, 30 napra hoztak, de már akkor sejtettük, hogy jóval hosszabb időszakig fog tartani. Sok helyen napi téma, hogy vajon mikor oldják fel egyes intézkedéseket, a 8 órás kijárási tilalmat, vagy éppen a vendéglátóegységek bezárását. A jelenlegi adatok alapján, valamint az operatív törzs előrejelzései alapján nyár végén, ősszel oldhatják fel a korlátozásokat Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában 2021. január 15-én.

Meddig tartanak a korlátozások?

A számok nem javulnak

Folyamatosan számolunk be mi is a friss statisztikáról, és az látszik, hogy az őszi csúcshoz képest ugyan alacsonyabb az új fertőzöttek, és az elhunytak száma is, de számottevő javulás nem látszik jelenleg, ami indokolttá tenné a korlátozások feloldását. A tegnapi napon meghalt 118 beteg, ezzel pedig a koronavírusban elhunytak száma átlépte a 11 ezer főt, valamint 1926-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, 116 266 az aktív fertőzöttek száma, kórházban 4689 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen. Éppen ezért az eddig meghozott szabályok, korlátozások továbbra is érvényben maradnak, enyhítésre egyelőre nem lehet számítani. Nyugat-Európában már a harmadik hullám szele érződik, folyamatosan romlik a helyzet, és egyre szigorítanak, Franciaországban például 6 óra utáni kijárási tilalmat rendeltek el. 

hirdetes

Milyen korlátozások vannak jelenleg érvényben?

  • Magán- és családi - például születésnapi - rendezvények maximum 10 ember részvételével tarthatók, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele.
  • Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.
  • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.
  • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak.
  • hirdetes
  • Minden rendezvény - köztük a kulturális események - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek, esküvők pedig csak lakodalom nélkül tarthatók meg. A közterületi parkolás ingyenes.

Eddig úgy tűnik nyár vége, ősz az az időpont, amikor feloldódhatnak, vagy legalább enyhülhetnek a korlátozások, de még az is lehet, hogy nyár előtt sikerülhet. Hogy min múlik a dolog? Lapozz és kiderül?
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gróf Vécsey Károly

Gróf Vécsey Károly: Gróf hernádvécsei és hajnácskői gróf Vécsey Károly honvéd... Tovább

Weörös Sándor

Weörös Sándor: a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb író, költő alakja volt,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Utazás
X
Kövess minket facebookon!