Elérkeztünk a nyár végéhez, ugyanakkor nem kell aggódni, ugyanis ezek az egyszerű, gyors levesek biztosítani fogják, hogy kiélvezzük az utolsó hűsítő fogásokat és megfelelően lezárjuk az idei nyarat is!
![5 szuper nyárzáró leves Uborkaleves](/kep/730x400/108125.jpg)
Hideg zelleres uborkakrémleves
Hozzávalók (4 adag)
- 2 közepes szár halványító zeller
- 500 gramm uborka
- 200 gramm tejföl
- 4 közepes darab újhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 csokor kapor
- só, bors ízlés szerint
Levesünk elkészítése rendkívül egyszerű és gyors – pucoljuk, daraboljuk meg zöldségeinket, majd az összes hozzávalóval együtt helyezzük őket egy turmixgépbe.
Turmixoljuk őket krémesre, majd hagyjunk egy-egy zellerszálat, uborkaszeletet és kaprot a díszítéshez.
Hideg tökleves
Hozzávalók (4 adag)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kg közönséges tök
- 1 közepes darab fokhagyma
- 4 dl zöldség alaplé vagy víz
- 3 közepes darab burgonya
- 2,5 dl habtejszín
- 1 dl kovászos uborka lé vagy kevés ecet
- 4 evőkanál olívaolaj (majd az étel tetejére)
- 3 szál kapor
Gyaluljuk meg a tököt, majd sózzuk azt be, hagyjuk állni.
Eközben aprítsuk fel a hagymát, majd egy kevés olívaolajon pirítsuk meg azt.
Alaposan nyomkodjuk ki a sózott tököt, majd adjuk a hagymához. Ízesítsük őket egy kevés borssal, majd az egészet öntsük fel az alaplével vagy a vízzel. Azután adjuk hozzá a már kockára vágott burgonyát, illetve a kaprot. Főzzük ételünk alapját addig, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.
Ahogy megpuhult a krumpli, vegyük ki a kaprot, majd az egészet dolgozzuk össze egy botmixer segítségével.
Öntsük a tejszínt egy tálba, majd apránként adagoljunk hozzá levesünkből – keverjük a masszát át minden egyes kanál után. Fontos, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen a leves és a tejszín.
Ahogy a tejszín már langyos, akkor azt öntsük hozzá a leveshez az uborka levével együtt, így elérve, hogy az kellően savanykás legyen. Rottyantsunk egyet a levesen és már el is készültünk ételünkkel.
Tálalásakor érdemes olívaolajjal vagy tökmagolajjal enyhén meglocsolni levesünket.
Barackos gazpacho
Hozzávalók (4 adag)
- 6 közepes darab őszibarack (hámozott, kimagozott, darabolt)
- 15 dkg uborka (nagyjából egy kígyóuborkának a fele, szintén hámozva, darabolva)
- 1 gerezd fokhagyma (kissé aprítva)
- 1,5 dl víz
- 1 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál koriander vagy petrezselyem
- 1 közepes darab piros kaliforniai paprika
- só, bors ízlés szerint