hirdetes

Koronavírusban meghalt a csernobili atomkatasztrófa hőse, Nyikolaj Antoskin

VN

Túlélte a leghíresebb atomkatasztrófát, elvitte a koronavírus. Vasárnap elhunyt Nikolai T. Antoshkin tábornok, egy veszélyes helikopteres tűzoltási művelet parancsnoka. 78 éves volt.

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa hőse, Nyikolaj Antoskin

Csernobilt túlélte, a koronavírust nem

„Nehéz betegség” után halt meg, Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament elnökének nyilatkozata szerint, ahol Antoshkin tábornok 2014 óta a kormánypárt, az Egységes Oroszország helyettese volt. Szergej Nevrov, a párt frakciójának vezetője a parlamentben azt mondta, hogy a tábornokot kórházba szállították a Covid-19-el. Nyikolaj Timofejevics Antoshkin 1942. december 19-én született az Ural hegység déli részén, Baskortosztánban, egy hivatalos életrajz szerint. 19-ben besorozták katonaságba, és repülő iskolába választották, innen indult karrierje. 78 éves korában hunyt el.

A Szovjetunió hőse

A tábornok az úgynevezett likvidátorok, a csernobili katasztrófa helyszínére küldött, sietve összegyűlt katonai és civil munkások csoportjának vezetője volt. Életét nem féltve, óriási kockázatot vállalva ment, tettével még a mai napig is megjósolhatatlan, menyi életet mentett meg, nem hiába nevezték ki a Szovjetunió hősének. 

hirdetes

A hősi akció

A tűzoltási és takarítási feladat titokban kezdődött, de később nyilvánosságra került. A cél a lehető legtöbb sugárzás visszatartása volt a helyszínen, nehogy szennyezze a mezőket és megsebesítse az embereket egész Európában. Miután a tűzoltó személyzet tagjai   heveny sugárbetegséggel estek le, a taktika a levegőből, helikopterekkel történő tűzoltásra váltott.  Antoshkin tábornok, aki akkor Kijevben egy szovjet légierő egységében teljesített szolgálatot, e művelet parancsnok pilótája lett, bár nem tudták, hogy mennyivel járnak jobban a terhelés szempontjából a pilóták a levegőből, mint a szárazföldi mentésben részvevők. Körülbelül két hétig a nyitott mag felett repülő helikopterek 5000 tonna homokot, agyagot, ólmot és bórt dobtak le a tűz oltására és a sugárzás visszaszorítására. A pilóták a levegőből fényképezték a helyszínt és mérték a sugárzást. A hadművelet irányításán túl Antoshkin tábornok maga is repült, és sugárzásnak volt kitéve az RIA, az Orosz Információs Ügynökség szerint. Mindezen kockázatok ellenére három évtizedes karriert folytatott az orosz légierőben, majd a parlamentben dolgozott a kormányzó Egységes Oroszország párttal, mielőtt tavaly év végén megfertőződött volna a vírussal.

hirdetes
 

Olvasd el ezt is: Ez volt Csernobil hatása a magyarokra

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népszabadság

Népszabadság: A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja... Tovább

Magyar találmányok

Magyar találmányok: A magyar találmányok nélkül a világ ma nem tartana ott ahol tart. Ez... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Történelem