hirdetes

Nyitva tartás: mi és meddig van nyitva a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben?

VN

Az elmúlt napokban szigorúbbnál szigorúbb intézkedéseket vezettek be a járványhelyzet megelőzésének, hatásának csökkentése érekében. Az elmúlt napokban kivétel nélkül jelentettek be újabb, és újabb rendeleteket, amik arról szóltak, hogy újabb egységek bezárása mellett döntöttek. Most egy helyen összeszedtük, hogy mi és meddig van nyitva, és mi az, ami teljesen bezárt egy kis időre.

Boltok nyitva tartása a koronavírus járvány idején

Élelmiszerboltok nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

Kezdjük rögtön a legfontosabbal. Az élelmiszerboltokat egyelőre semmilyen kormányzati rendelkezés nem korlátozza, ezért azok a megszokott nyitvatartási rend szerint működnek, ha csak a bolt, üzletlánc felelős vezetése máshogy nem határoz. Nagyobb üzletláncok esetében erre nem kell számítani, de kisboltok esetében természetesen előfordulhat a szokottól eltérő nyitvatartási rend. Éppen ezért nem kell óriási bevásárlásokba kezdeni, de célszerű minél több tartós élelmiszert előre megvásárolni egy időben, ezzel is csökkenteni a tömegben tartózkodás gyakoriságát.

Gyógyszertárak nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

A gyógyszertárak az élelmiszerboltokhoz hasonlóan változatlan nyitva tartás szerint üzemel, és várhatóan üzemelni is fog a járvány egész idejében. Az egyet módosítás, amivel számolni kell, hogy a gyógyszertárak területén csak annyi vásárló tartózkodhat egy időben, amennyi pultnál zajlik a kiszolgálás. Tehát nem lehet egy pulthoz többen menni kisérettel, és a gyógyszertár területén kívül kell várakozni.

Dohányboltok nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

A dohányboltokra is a fent leírt szabályok vonatkoznak, azaz az eddigi megszokott módon tartanak nyitva.

Benzinkutak nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

A benzinkutakra sem vonatkozik semmilyen előírás, így a megszokott rend szerint mehetünk oda is.

Drogériák nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

A drogériák, valamint háztartási tisztítószereket, vegyi árut, valamint higiéniai papírtermékeket árusító üzletek is a megszokott módon tartanak nyitva, semmilyen korlátozás nem vonatkozik rájuk. Célszerű azonban a tömeg elkerülése miatt az innen szükséges dolgokat is nagy mennyiségben megvásárolni, egy hónapra előre megvásárolni.

hirdetes

Vendéglátóhelyek nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

Éttermek, kávézók, pizzériák, gyorséttermek, cukrászdák és minden egyéb vendéglátóipari egység legkésőbb délután 3 órakor be kell, hogy zárjon. Délután 3 óra után csak az ott dolgozók tartózkodhatnak az éttermekben. Ez tehát azt jelenti, hogy ételt rendelni lehet. Sőt arra az időre, még a vendégek átveszik és kifizetik a megrendelt ételt, a vendéglátóhelyen tartózkodhatnak. A gyorséttermek Drive részlegei is a zavartalan formában működnek. 

Zenés rendezvények

hirdetes

Az első korlátozások alkalmával még csak a 100 fő feletti beltéri, valamint 500 fő feletti kültéri rendezvények megtartását tiltották meg, de mostanra ezt szigorították. Zenei rendezvényeken tilos részt venni, legyen az akárhány fős. 

Sportrendezvények

Sportrendezvényeket kizárólag zárt kapuk mögött lehet megtartani. De a legtöbb nagyobb sportrendezvény valószínűleg lemondásra vagy áthelyezésre kerül. 

Mozik, színházak nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

A mozik, színházak és könyvtárak is bezárásra kerültek. De ITT összeszedtük néhány lehetőséget az otthoni kikapcsolódásra: online színházi közvetítések, és online múzeumi távlatok is vannak, amiket érdemes megnézni. 

Iskolák, oktatási intézmények nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

A meghozott rendelkezések értelmében, az egyetemek után az közép-, valamint általános iskolák is zárva tartanak, és bizonytalan ideig digitális oktatásra állnak át. 

Kormányhivatalok nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

A lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követ 15-ik napig érvényesek maradnak, az okmányokat pedig csakis postai úton lehet kézbesíteni, személyes átvételre tehát nincs lehetőség. Így bár a kormányablakok, és kormányhivatalok nyitva tartanak, érdemes a hivatalos ügyek intézését is elhalasztani. Érdemes az ügyfélkapunk keresztüli ügyintézést választani.

Orvosi rendelők nyitva tartása a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzetben

Az orvosi ellátásban is vannak változások. A stabil állapotú krónikus betegek telefonos távkonzultáción is kérhetik gyógyszereik felírását a veszélyhelyzet időtartama alatt, de más jellegű távkonzultációra is mód van. A szakorvosi javaslatok is tovább érvényesek maradnak, a veszélyhelyzet elhárulásától számított 90 napig. A szűrővizsgálatok elhalasztásra kerülnek. A táppénzes papírt sem kell kéthetente kiállítani. Fogorvosi ellátás csak sürgősségi esetben vehető igénybe. Egy lyukas fog betömése nem számít annak! 

Erős fogfájás esetén, azonban bátran felkereshetjük fogorvosunkat. A NaturaDent Lézerfogászatán is ellátják a sürgős betegeket, így, ha bármilyen fájdalmat, arcduzzanatot vagy vérzést tapasztalsz kérj időpontot az alábbi linkre kattintva: fogászat Budapest. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar királyi jogar

A magyar királyi jogar: a jogar a magyar koronázási jelvényegyüttes legrégebbi része. A... Tovább

Kossuth tér

Kossuth tér: Ha Budapestnek lenne főtere, akkor valószínűleg a Kossuth tér lenne az. Nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!