hirdetes

Lehetséges lenne már a plázákban is oltást kapni?

TK

Szerbiában nem rég, már előző hónapban megjelent a Szputnyik, mint választható vakcina, egy ideje már a külföldiek számára is opcióvá vált az oltás, emiatt sorokban álltak az embereke Belgrád utcáin. Lássuk, mi történik most a szerbeknél.

Oltóközpontok a plázákban

Szputnyik Szerbiában


Még áprilisban kezdték meg Szerbiában az orosz vakcina gyártását, így az is választható oltássá vált a szerbek számára. Ez nálunk is engedélyezve lett, csakúgy, mint a világ számos, pontosabban hatvan országában egyaránt.


Az ország a külföldiek oltását is megkezdte, hamarabb, mint hazánk, így már márciusban hosszú sorok lepték el Belgrád utcáit, miután az ehhez kapcsolódó bejelentés megtörtént. Az ország ugyanis már abban a hónapban biztosította a külföldről érkezők számára az oltást – ingyenesen.


Ennek kapcsán többen érkeztek az országba, ezzel is egy bizonyos oltóanyaghoz jutva. „Észak-Macedóniában nincs oltóanyag, azért jöttünk ide, hogy be legyünk oltva. Nagyon hálásak vagyunk, hogy így sokkal gyorsabban megkaphatjuk a vakcinát” – nyilatkozta egy férfi, aki szintén a külföldiek táborát erősítette. „Tulajdonképpen otthon vagyok, nekem nem számít, hogy Bosznia vagy Szerbia, nincs különbség” – állította egy másik illető.

hirdetes

Akkor még az adott területen, Észak-Macedóniában csak az utána következő vasárnap érkezett meg az első szállítmány az Oxford-AstraZeneca oltóanyagból. Ekkor nem teljesültek a szállítás időpontjával kapcsolatos elvárások, így az több hetet késett. Persze, emellett azzal is tisztában voltak, hogy a világ minden részéről óriási kereslet volt, mindemellett van még mindig a különböző vakcinákra. Először Bosznia Törökországból kapott egy nagyobb adag oltóanyagot, akkor még a kínai Sinovac vakcinából.

hirdetes


Azóta javult a helyzet


Szerbiában azóta áprilisban már kinyithattak az éttermek, valamint a bárok teraszai is. Az oltási kampány ugyanakkor lassult, elsősorban a gazdaság működése érdekében döntött így a kormány.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mézga család

Mézga család: A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt... Tovább

Gyufa

Gyufa: az egyik legismertebb magyar találmány. A gyufa egyik végén gyúlékony anyaggal bevont,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld