hirdetes

Az omikron vakcinát pont azok nem kapják meg, akiknek a legnagyobb szükségük van rá

VN

Kifejlesztették speciálisan az koronavírus omikron variánsa ellen védelmet nyújtó vakcinát, ami már Magyarországon is elérhető, azonban lehet, hogy pont azok nem kaphatnak belőle, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Lássuk, kik kaphatnak az omikron elleni koronavírus vakcinából!

Omikron védőoltás mikor lesz elérhető

A Pfizer kifejlesztette az omikron elleni koronavírus vakcinát

Bár Magyarországon nincsenek kiterjedt kutatások azzal kapcsolatban, hogy melyik koronavírus variáns okozza a megbetegedéseket, a környező országokban mért adatok azt mutatják, hogy a megbetegedések 99% az új omikron variáns okozza. A kutatások szerint az eredeti vuhani vírusvariáns kihaltnak tekinthető. Ezzel csak az a probléma, hogy mi ez ellen vagyunk oltva, ez ellen vagyunk védettek. Megszámolni is nehéz, hogy hányszor hallottam én már, hogy koronás lettem, pedig 3-szor vagyok oltva, érdekes, nem? Valószínűleg az lehet az oka, hogy az eredeti vírus ellen kifejlesztett vakcina elleni védőoltás nem olyan hatékony az omikron ellen. Pontosan ezért fejlesztették ki a kifejezetten omikron variáns elleni védőoltást. „Két komponensből áll az oltóanyag: tartalmazza egyrészt a korábbi, a vuhani vírus és az új vírusváltozat, az omikron tüskefehérjéjének mRNS-ét is.” 

hirdetes

Magyarországon is elérhető a koronavírus elleni védőoltás

hirdetes

Az új omikron ellenei koronavírus vakcináról azt kell tudni, hogy egydózisú, és csupán emlékeztető oltásként alkalmazható. Magyarországra jelenleg 109 ezer adag érkezett a Pfizer új, omikron elleni koronavírus oltásából, illetve 2023-ig várunk további 3 millió adagot. Kicsit úgy érzem most magam, mint amikor annak idején elindult az oltakozás, és sorban kellett állni a vakcinákért. Én személy szerint nem vettem fel az oltást ebben a nagy hullámban, mondván, hogy másoknak nagyobb szükségük van rá, csak akkor, amikor már időpont nélkül is mondhatni osztották mindenkinek. Pfizert kaptam, amiről azt mondták, hogy a legjobb, a 90 éves nagymamám pedig még az elején kapott, oroszt, ami jóval rizikósabb volt, de nem akartuk halogatni, ez jutott. Persze most is igyekeznek a rizikócsoportot hamarabb vakcinához juttatni, de ezzel egy időben egy fontos réteget zárnak ki szerintünk. 

Hogy ki veheti fel az omikron elleni védőoltást? Lapozz, és mutatjuk a  következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Matyó hímzés

Matyó hímzés: Az egyik leghíresebb tradícionális magyar hímzésfajta. Leginkább az... Tovább

Olaszrizling

Olaszrizling: Az egyik legnépszerűbb szőlőfajtának számít manapság. Eredetileg olasz vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Utazás