hirdetes

Óraátállítás 2021: mutatjuk mikor kell átállítani az órát, és még meddig

VN

Igen, igen, már újra itt vagyunk, az évnek abban a szakaszában, amikor érdemes odafigyelni arra, hogy úgy feküdjünk le, hogy reggel már az új időre kell felébredni, elérkezik hamarosan a 2021-es őszi óraátállítás időpontja!

Óraátállítás 2021

Mikor lesz az óraátállítás?

Az őszi óraátállítás idén október utolsó vasárnapjára, és egyben utolsó napjára esik, azaz a téli 2021-ben október 31-én kezdődik. Ezen a napon hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk át az órákat. Rövidülő nappalok, egyre sötétebb reggelek - de cserébe egy órával többet alhatunk! Tehát mindenki készüljön, hogy kipihentebben fog kelni reggel, de este is hamarabb lesz sötét, számítani kell ezt követő héten álmos ásításokra munkából hazamenet. A digitális okos eszközök javarészt maguktól átállnak automatikusan, de az analóg órákat senki se felejtse el visszatekerni!

Mi ételme van az óraátállításnak?

Teljesen jogos a kérdés, nagyon sokan sóhajtoznak, panaszkodnak, buszon kibeszélnek az óraátállítás miatt, azonban ez az egész ügy nem teljesen hülyeség, vagyis nem volt tejesen az. Az egész óraátállítás ügynek több mint 100 éves hagyománya van. Ekkor azért találták ki, mert pozitív hatásokat reméltek, amik be is jöttek: villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben. Azonban ezek a hatások mára, de ezek a hatások mára eltörpülnek, ellenben számos negatív figyelhető meg. Szakértők szerint többeknek okoz depressziót, fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat a tavaszi és őszi átállási időszak. Továbbá friss rendőrségi adatok szerint ilyenkor látványosan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma is. Ez érthető, hiszen a szervezet számára felborul az egyensúly, sohasem jó, ha ilyen téren mesterséges beavatkozás történik, az óraátállítása pedig egyértelműen az. 

hirdetes
hirdetes
„Egyáltalán nem hasznos az embernek, hogy mesterségesen beleavatkozunk a természet rendjébe. A belső óránk felborul, ami hatással van az alvásunkra, így az egész életünkre.”-fejtette ki  G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

De ha nem jó az óraátállítás, akkor mikor törlik el végre? Lapozz egyet és mutatjuk, hogy mikor lesz végre vége az egész óraállítgatósdinak!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar parlagi kacsa

Magyar parlagi kacsa: A 20. század elején a magyar parlagi kacsát már ősi magyar fajtaként... Tovább

Kettős népszavazás

Kettős népszavazás: 2004. december 5-én került sor arra az ügydöntő népszavazásra,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Történelem