hirdetes

Óraátállítás 2021: mutatjuk mikor kell átállítani az órát, és még meddig

VN
Óraátállítás 2021

Meddig kell még az órát átállítani? 

Reményeink szerint nem sokáig. Az igazság az, hogy az óraátállítás eltörlésének megvitatása már régebben elkezdődött Európai Uniós szinteken, csakhogy jött a koronavírus járvány, és a fontossági sorrend felborult, az Unió jelenleg nem tartja fontosnak, hogy pontot tegyen ennek az ügynek a végére, de talán a közeljövőben eldől a kérdés. Az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött az évenként kétszer esedékes óraátállítás 2021-es eltörléséről, arról azonban már a tagállamok dönthetnek, hogy melyik időszámítást, a nyárit vagy a télit követik. 

hirdetes
„Magyarország nyitott arra, hogy ha az európai uniós többség egyetért, akkor eltöröljék az óraátállítást, de egyedül nem hozhat ilyen döntést. A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak.”- fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

 

Magyarországon eltörlik az óraátállítást?

Magyarország nyitott a törlésre, és mivel a nyári időszámítást preferálja, még abban az estben is kell legalább egy máshogy alvással egybekötött óraállításra számítani, ha év végéig megszületik a törésre vonatkozó döntés. Fontos figyelembe venni, hogy ez komoly gazdasági és társadalmi döntés, nem lenne célszerű például az osztrákoktó eltérő időszámítást választani.

hirdetes
„Nincs, és ezt az Európai Unió is nagyon okosan felismerte. Igaz, hogy eltörölte az óraátállítást, de az országoknak szabad kezet adott abban, hogy kiválasszák, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e. A politikai és gazdasági érdekek mentén azonban nehéz dönteni, komoly összehangoltságra van szükség. Az eredmény pedig látszik is: a cseheken kívül senki nem döntött még. Náluk öt évig biztosan marad az óraátállítás”

Te örülnél neki, ha végre eltörölnék az óraátállítást?

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kettős népszavazás

Kettős népszavazás: 2004. december 5-én került sor arra az ügydöntő népszavazásra,... Tovább

Kiskunsági Nemzeti Park

Kiskunsági  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Az 1975. január 1-jén... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Történelem