hirdetes

5 magyar film, amely visszarepít minket a régi idők vakációiba

SFV

Jelenlegi cikkünkben 5 olyan magyar filmet gyűjtöttünk össze, amely segít felidézni a régi idők nyaralásainak hangulatát. Akár láttad már őket, akár nem, mindenképpen nosztalgikus hangulatban repítenek majd el az előző évszázad napsütéses időszakaiba.

Nosztalgikus filmezés nyáron

Liliomfi (1954)


Makk Károly filmje Szigligeti Ede azonos című színjátékának adaptációja. Ez a film annak ellenére, hogy az ötvenes évekről sokaknak valószínűleg nem a színtiszta életöröm, a könnyed szerelmi bonyodalmak és a napfényes Badacsony jut eszébe, mégis ezt a képet tárja elénk. Bár a magyar történelem talán legkilátástalanabb éveiben járunk, mégis színtiszta nyári örömökkel, szabadsággal és szerelemmel találkozhatunk a filmben. Szemtanúi lehetünk Erzsi és Gyuri pincér nem helyeselt szerelmének, valamint Mariska és a vándorszínész Liliomfi különleges kapcsolatának alakulásának. A szerelmesek fittyet hánynak az elvárt életformára és az álszent elvekre, tisztán és örömtelien igyekeznek átadni magukat a tipikusan a nyárhoz köthető felszabaduló erkölcsöknek. Mindehhez az érzéshez hozzájárulnak a badacsonyi és balatonfüredi helyszínek is. Ha egy olyan magyar filmet szeretnél megnézni, ami egyike filmtörténetünk legfelszabadultabb darabjainak, akkor a Liliomfi számodra a megfelelő választás!

hirdetes


Tüskevár (1967)


A Tüskevár a Magyar Televízió által készített filmsorozat Fejér Tamás rendezésében, Fekete István könyve alapján. Ez a film szuper alapanyag lehet akár a kisebb gyerkőcökkel való közös mozidélutánhoz is. Nem csak azért, mert sok helyen a Tüskevár kötelező nyári olvasmány, és így összeköthetik a kellemest a hasznossal, hanem azért is, mert a főszereplő Tutajossal a kisebbek is könnyen azonosulhatnak, és beleélhetik magukat a film régies, de kalandos világába. A kis Ladó Gyula Lajost, azaz Tutajost olyannyira féltik a szülei, hogy még a nyári úttörőtáborba sem engedik el. A fiatal fiú egyetlen lehetősége a nyári vakációra, ha jó bizonyítványt szerez, és elutazhat egy rokonához, István bácsihoz a Balaton-közeli Sármellékre. A jutalmul kapott nyaralás során olyan eseményeknek lehetünk szemtanúi és átélői, mint a nádasban való szandálban barangolás, a horgászás, halász-vacsora, nyári nagy esőzések és meghűlések. De előkerül a szerelem és nem mellesleg a Tüskevár titkainak felkutatása.

hirdetes

Ha szeretnél még több nosztalgikus nyári filmet, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1956-os lyukas zászló

1956-os lyukas zászló: Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen... Tovább

Kodály-módszer

Kodály-módszer: Kodály Zoltán az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőnek számít, aki a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Programajánló Szórakozás