hirdetes

5 magyar film, amely visszarepít minket a régi idők vakációiba

SFV
Nosztalgikus filmezés nyáron

Veri az ördög a feleségét (1977)


Ez a színes filmszatíra András Ferenc rendezésében kerülhetett színre. Tipikus nyári jellegzetessége, a napos hangulat alapja a helyszín, mely a nem is lehet más, mint a magyar tenger, a Balaton partja. Alapvető cselekménye, hogy a vasutas Kajtár család hatalmas sürgés-forgás közepette készül arra, hogy pesti rokonuk nagyhatalmú funkcionárius főnökével és annak családjával vendégségbe érkezik hozzájuk augusztus 20-án. A család remek lehetőséget lát arra a látogatásban, hogy gyermekeiket jó álláshoz juttassák. A háziasszony hatalmas lakomát rendez illatos húsokkal és gőzölgő levesekkel. Természetesen a tipikusan magyar vendégváró házipálinka sem maradhat ki a sorból. Egyetlen hiba csúszik a számításukba: a magasrangú vendég, a  munkásmozgalom veteránja ekkorra gyomorbajossá vált és aszkétikus életmódra váltott, ennélfogva pedig kifejezetten kelletlenül tekint a megpakolt terülj-terülj asztalkámra. 

hirdetes


A pogány Madonna (1980)


Bujtor István és Mészáros Gyula közös filmjének helyszíne szintén nem más, mint a Balaton vidéke. Itt azonban szó sincs sem nagy sziesztázásokról, sem mértéktelen dőzsölésekről, annál is inkább egy hatalmas nyári kalandnak, egy nyomozásnak lehetünk szemtanúi. A Tihanyi Apátság múzeumából lopnak el egy görög eredetű aranyszobrot, a Démétér istennőt ábrázoló Pogány Madonnát. Van itt minden, ami egy jó krimihez kell: gyilkosság és nyomozás, mindez pedig a nyári főidényben a magyar tenger partján. Bujtor István nem csak rendezője a filmnek, de az egyik főszereplőt, Ötvös Csöpit, a lefokozás előtt álló nyomozót is ő testesíti meg.

hirdetes


Zimmer Feri (1998)


Tímár Péter filmjében egy ötvenes éveiben járó vállalkozó hajszolja magát adósságba azáltal, hogy kibérel egy balatoni üdülőt, és ebből kíván vállalkozást csinálni úgy, hogy teljes családját bevonja a bizniszbe abban a reményben, hogy lerakja boldogulásuknak alapköveit. Célja érdekében mindenféle kockázatos és alattomos eszközt bevet: vizezi a sört, földezi a kávét, romlott alapanyagokból főz, ráadásul méregdrágán adja ki a szálláshelyeket. Bizalma csak családtagjaiban van, de alkalmazottai között megtalálható a feketepiacról szerzett fekete konyhalány és Fikászné unokaöccse, akinek a szemüvegén át láthatjuk a teljes cselekményt. Az üdülő világában mellettük találkozhatunk nem csak az ÁNTSZ-szel, de a magyar maffiával is. A filmszatíra nagy sikert aratott, 2010-ben folytatássa is elkészült.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sástó

Sástó: A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátrában. Kiváló csónakázó- és... Tovább

Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturális Negyed: A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Programajánló Szórakozás