hirdetes

A balatoni bűnüldözés koronázatlan királyai – Ötvös Csöpi és Kardos doktor kalandjai

Szaka Ádám, ZH

Balaton, vitorlások, bikinis lányok, szórakozás mesterfokon. A törvényszegőknek pedig Ötvös Csöpi és Kardos doktor szolgáltatták az elrettentést, akik a magyar filmtörténetben talán a leghíresebb nyomozópárosnak számítanak. Melyikünk ne ragadt volna le a képernyő elé, amikor őket látta akcióban?

A sokak által kedvelt Csöpi-filmek történetei

Hogyan jöttek létre a Csöpi-filmek?

A Csöpi-filmek első két részét az 1948-ban megalapított Magyar Filmgyártó Vállalatnak köszönhették a nézők, ezt rövidebb nevén Mafilmként ismerhetjük. A harmadik epizódnál már betársult az elkészítésbe a Moviecoop GT. elnevezést viselő cég is, amely a Skála-Coop kereskedelmi vállalkozások összefogásával jött létre. Mikorra elérkezett az idő a Hamis a baba forgatásához, a kilencvenes évek elején, a gyártásért már a Bujtor Film volt a felelős, ez Bujtor Istvánról kapta a nevét, akinek nem csupán a négy filmremek forgatókönyvének írásáért lehetünk hálásak, de az egyik főszereplőt, Ötvös Csöpit egyaránt ő személyesítette meg. A filmek másodlagos protagonistája, a Kern András által eljátszott Kardos doktor volt. Kettejük kalandozásai, bűnvadászataiknak történetei belopták magukat a magyarok szívébe, hiszen ízig-vérig hazai alakítások voltak. Ebből adódóan, s nyilván nem meglepő módon, a filmek a krimi kategóriába sorolhatók, viszont az akciófilmek, valamint a vígjátékok jegyeit szintúgy hordozzák magukon. A forgatási helyszínek visszatérők voltak, Balatonfüred és Tihany voltak az elsőrendű helyek, ahol zajlottak a munkálatok, ám minél jobban nőtt a filmekre fordítható költségvetés, s a mozik hírneve, úgy lehetőségek nyíltak a külföldi forgatásra. Az utolsó Csöpi-filmben például már Athénban és Münchenben is vettek fel jeleneteket. 

hirdetes

A Pogány Madonna (1980)

A Balatonon zajlik a nyár, a magyar tengert ellepik a nyaralni vágyók, a hullámokat a vitorlások uralják, mindenki a szórakozásra koncentrál. Vagyis majdnem mindenki, ugyanis az idillit egy bűntény zavarja meg, merthogy a Tihanyi Apátságból valaki eltulajdonítja a Pogány Madonnát, amely egy ott tárolt aranyszobor, és magát Démétér istennőt hivatott megszemélyesíteni. Senki nem tétlenkedik a rendőségnél, megindul a nyomozás, hogy visszaszerezzék a nagy értékű tárgyat, s kézre kerítsék a galád tett elkövetőjét. Ám, az elkövetők sem minősíthetők kispályásnak, szinte semmiféle nyomot nem hajlandóak hagyni maguk után, ráadásul még a gyilkolás sem riasztja őket meg. Kardos doktor, a fiatal, de annál inkább ambiciózus rendőrtiszt szeretne az ügy végére járni, csakhogy egyedül nem igen megy neki. Segítségül kell hívnia Ötvös hadnagyot, másnéven Csöpit, aki a környéken nagy ismeretségnek örvend, ámde módszerei igencsak egyediek.

hirdetes

Csak semmi pánik (1982)

Ötvös Csöpinek, aki eddigre már szinte legendás alakká vált a Balaton környékén, újra vissza kell térnie a szeretett tóhoz. Teszi ezt azért, mert kettő feladat is áll előtte, az első, amelyhez valószínűleg jobban fűlik a foga, hogy győzelmet szerezzen a Kék szalag elnevezéssel illetett vitorlásversenyen a partnerével. A második teendő, amely egyben kötelessége is, megelőzni egy bűnbandát, amely arra törekszik, hogy egy a második világháborúban lelőtt, s vízbe zuhant repülőgép igencsak sokat érő rakományát megkaparintsa. Nem csupán az idő az ellenség, de a munkahelyről egyaránt nyomás kerül a vállára, mivelhogy a főnöke nem szorgalmazza Csöpi eljárásait. A nem minden esetben segítőkész Kardos doki újra mellé szegődik, hogy együtt járjanak az ügy végére.

Szeretted ezeket a filmeket a maguk idejében, esetleg a mai napig nagy élvezettel nézed vissza őket? Még nem ért véget a beszámoló, lapozz a következő oldalra, hogy még többet olvashass a Csöpi-filmekről! 
 

Forrás: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dekoráció

Dekorációs ötletek, melyekkel szebbé teheted otthonod, lakásod és környezeted. Karácsonyi,... Tovább

Dinamó

Dinamó: az egyik legismertebb magyar találmány. Dinamónak nevezzük azokat a villamos gépeket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!