hirdetes

A balatoni bűnüldözés koronázatlan királyai – Ötvös Csöpi és Kardos doktor kalandjai

Szaka Ádám, ZH
A sokak által kedvelt Csöpi-filmek történetei

Az elvarázsolt dollár (1985)

A pénz nagy úr, a hamisítása pedig olyan tevékenység, amely nagy jövedelemhez juttathatja azt, aki jól végzi dolgát. Persze, ettől függetlenül törvénybe ütközik, s amennyiben valaki ehhez a módszerhez folyamodik, úgy számolnia kell a következményekkel. 1985-ben az amerikai dollár idegen pénznek számít kishazánkban, így nyilvánvalóan a hamisítására is nehezebb rájönni. Nagyobb bonyodalommal jár elcsípni azokat a bűnözőket, akik ilyen körmönfontak, s erkölcstelen, noha ügyes tervet szőnek. Ötvös Csöpi eltökéli, hogy ha törik, ha szakad, utánajár a dolgoknak. Az ő helyzete sem könnyű, elvégre felfüggesztés alatt áll a rendőrségen, csakhogy ez semmivel nem minősítette lejjebb nyomozói tehetségét. Kardos doktor már főnöki pozícióban tevékenykedik, természetesen újra harcba száll a törvényszegés ellen Csöpi oldalán, így a páros ismét akcióba lép. Azonban, a bűnbanda kötelékein belül sem olyan tökéletes a helyzet, mint ahogyan ők eleinte elképzelték. A 100 dollárosokat hamisíró társulat egyik tagja, aki Veréb néven működik, azon a véleményen van, miszerint külön neki nagyobb részesedést kellene bezsebelnie a hamisítással előállított pénzből.

hirdetes

Hamis a baba (1991) 

hirdetes

Kardos doktornak, aki jellemében nem sokat változott, még mindig hebehurgya és szétszórt, újbóli alkalommal Ötvös Csöpi segítségére van szüksége, aki már korábban is felgöngyölített jónéhány nehezen megoldható bűnügyet. A probléma ezúttal a kábítószer, olyan mértékben, amilyennel korábban aligha kellett szembenéznie a magyar rendőrségnek, így hát Kardos doktorunk joggal vakargatja a feje búbját problémaittasan. Ezért Csöpiék a drogcsempészettel foglalatoskodó banda elfogasán kezdenek dolgozni, és már előre sejthetjük, hogy a pofonok röpködni fognak, miközben nagy erőfeszítésekkel zajlik a nyomozás. A bűnözők agyafúrtak, trükkösek, de nem biztos, hogy ez a megmenekülésükre lesz, amennyiben egy ilyen nyerő duóval találják szemben magukat, akik már többször bebizonyították, miszerint nem állítja őket meg semmiféle bűnténnyel kapcsolatos rejtély. 

A Csöpi-filmek 2000-es évekbeli hagyatéka: Zsaruvér és Csigavér 

A Buda-Film és Megafilm kooperációjában gyártott Zsaruvér és Csigavér a kétezres évek elején kezdődött, eleinte hat részesre tervezett sorozat lett volna, ez később háromra redukálódott. A részek, korábban elkészült nagytestvéreikkel ellentétben, az elejétől fogva a tévéadókra készültek, a forgalmazóknak nem merült fel a fejében a gondolat, miszerint a mozivászonra kellene őket szállítani. Az első rész 2001-ben lett bemutatva, A királynő nyakéke címet viselte, a másodikat 2002-ben adták ki, a Több tonna kámfor néven jelent meg, az utolsót, A szerencse fiát, 2008-ban kezdték vetíteni a televíziós adók. Egyik sorozatrész sem haladja meg az egy órányi játékidőt. A helyszínek maradtak a régiek, a Balaton környéke, ahogyan a főszereplők és a műfajok is, de az sajnos nem mondható el, hogy akkora sikert arattak volna, mint egész estés elődeik.
 

Forrás: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátyás Corvinái

Mátyás Corvinái: Mátyás király nem csak a szigoráról, seregéről, igazságosságáról,... Tovább

Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang: Az Aggteleki Nemzeti Park része, mely különös védettség alatt áll.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!